Brister i utbud tvingar Ikea att agera: "Vi hyr egna fartyg och köper containrar"

Ikea har brister i sitt sortiment. Bild: Jonathan Nackstrand/Lehtikuva-AFP

Oregelbundna leveranser, färre hamnarbetare och brist på råvaror. Coronaepidemin har satt världshandeln i gungning. Möbeljätten Ikea hör till de företag som drabbats av det osäkra läget.– Vi tror att situationen med brister i utbudet pågår ännu i höst. Vi har reagerat med att hyra in egna fraktfartyg och köpt egna containrar, säger logistikchef Janne Joki på Ikea i Finland.

Det gapar tomt på många av hyllorna i Ikeas varuhus just nu – omkring 1 000 av företagets 10 000 artiklar saknas i sortimentet till exempel i Sverige och Storbritannien. Också i Finlands Ikea är det luckor i sortimentet.

– Tyvärr har vi också haft brister i utbudet, men inte i lika hög grad som i Sverige eftersom Ikea är populärare i Sverige än i Finland. Jag har inte någon exakt siffra på hur många produkter som saknas hos oss. Det varierar ofta, säger logistikchef Janne Joki hos Ikea i Finland.

Skälet är störningar i den globala sjöfrakten och råvarubrist, som gör att vissa underleverantörers fabriker inte går för fullt.

Hur vet jag som konsument vilka produkter som finns tillgängliga hos Ikea?

– På vår webbsajt finns det aktuella läget. Sajten uppdateras kontinuerligt minst en gång i timmen. Allt som finns i våra butikshandlar finns också i e-handeln. Men det kan förekomma lite variationer i tillgängligheten. Vi för alltid en dialog med kunden om hen vill ha någon annan produkt eller vänta på att den önskade produkten finns hos oss, säger Joki.

Världshandeln är i gungning och frakttrafiken går långsamt. Bild: Brandon Bell/Lehtikuva-AFP

Enligt Joki får Ikea många samtal till kundtjänsten där kunder hör sig för om när produkter finns tillgängliga.

– Vi tror att situationen med brister i utbudet pågår ännu i höst. Vi har reagerat med att hyra in egna fraktfartyg och köpt egna containrar. Och så har vi funderat på att kunna flytta produktionen närmare kunden. Det är en global lösning som inte bara gäller Finland.

Joki påpekar att brister i den globala sjöfrakten inte bara påverkar Ikea.

– Det här är en situation som drabbat hela världshandeln. Till exempel har det också funnits brister i utbudet av elektronikvaror, säger Joki.

Ikeas utbud i Finland har också drabbats av logistikbekymmer. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning