Brist på daghemsplatser gör att mammor i huvudstadsregionen skjuter upp sin återkomst till arbetslivet

Förutom brist på daghemsplatser uppger mammorna också att för stora grupper på daghemmet eller för långt avstånd till daghemmet är orsaker till varför de skjuter upp sin återkomst till arbetslivet. Bild: Pexels

I Helsingfors skjuter mera än en fjärdedel av mammorna upp karriären på grund av brist på daghemsplatser.

Enligt en enkätundersökning som föreningen Mothers in Business (MIB) har gjort, säger nästan en fjärdedel (23 procent) av mammorna i arbetslivet i huvudstadsregionen att de skjuter upp sin återkomst till karriärlivet på grund av brist på platser på daghem, skriver MIB i ett pressmeddelande.

I Helsingfors skjuter mera än en fjärdedel av mammorna upp karriären på grund av brist på daghemsplatser medan samma siffra i Esbo är under en femtedel av mammorna. Förutom brist på daghemsplatser uppger mammorna också att för stora grupper på daghemmet eller för långt avstånd till daghemmet är orsaker till varför de skjuter upp sin återkomst till arbetslivet.

– Förutom att en lättillgänglig och högkvalitativ småbarnsfostran är en viktig investering i våra barns framtid är det också en förutsättning för att föräldrarna ska kunna arbeta, säger Sanna Kranjc, som är kommunikationschef på Mothers in Business.

– Om vi vill att mammor ska snabbar komma tillbaka från familjeledighet är det viktigt att det går snabbt och smidigt att får daghemsplatser nära sitt hem. Daghemsplatserna måste också vara trygga och av hög kvalité för att det ska vara tryggt för mammorna att lämna sina barn där.

654 mammor svarade på undersökningen och den gjordes i mars.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning