Brigitte Macron får en officiell roll utan lön

Brigitte Macron. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / IAN LANGSDON

Den franska presidenten Emmanuel Macrons fru Brigitte Macron får en officiell roll, meddelar den franska presidenten kansli.

Brigitte Macron kommer att representera Frankrike, men hon får ingen lön. Hon får heller ingen egen stab eller egen budget.

Macron föreslog under valkampanjen att man skulle skapa ställningen Rikets första dam för hans fru om han blev vald till president. Förslaget lades på hyllan efter en proteststorm från allmänheten, som inte ville ha ett amerikanskt system. Presidentskapet meddelade då att man skulle klargöra Brigitte Macrons ställning och vilka resurser hon får till sitt förfogande. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning