Brigitte Macron ångrar inte kärleken

Kor kjol och höga klackar. Brigitte Macrons klädstil är inte tråkig. Här gör sig Frankrikes presidenthustru redo att fira att Frankrike får arrangera sommar-OS 2024. I bakgrunden presidenterna Nicolas Sarkozy, Emmanuel Macron och Francois Hollande. Bild: EPA-EFE/YOAN VALAT

Popularitetssiffrorna för Frankrikes president, Emmanuel Macron, dalar. Men hans färgstarka hustru, Brigitte Macron, håller ställningarna.

Åldersskillnaden på 25 år, mellan paret Macron var vårens heta samtalsämne inför det franska presidentvalet. Lika mycket skvallrades det om att relationen mellan makarna skulle ha inletts medan Emmanuel Macron var 15 år och högstadieelev och Brigitte Troigneux, hans lärare och dessutom trebarnsmor och gift.

I en färsk intervju i den franska versionen av modemagasinet Elle talar Brigitte Macron ut – om både åldersskillnaden och de elaka tungorna. I intervjun understryker hon att unga män inte är hennes särintresse – Emmanuel Macron är den förste och ende unge mannen i hennes liv.

"Det är som det är", konstaterar hon på tal om åldersskillnaden.

"Vi äter frukost tillsammans – jag med mina rynkor och han med sin fräschör. Om jag inte hade valt att vara med honom hade jag ångrat det i resten av mitt liv."

Åldersskillnaden mellan Emmanuel och Brigitte Macron är lika stor som den mellan Donald och Melania Trump fastän i den relationen är president Trump den äldre. Brigitte Macron erkänner att det kvinnoförakt som frodades under vårens presidentkampanj var sårande.

"Det slutade med att jag sade till mig själv att ok, det här är jobbigt för mig men jag måste stå ut med det. Det kommer att gå över."

Enligt en biografi över Emmanuel Macron blev hans föräldrar så upprörda över sonens förälskelse i sin betydligt äldre lärare att de sände iväg honom till Paris för fortsatta studier. Men enligt Brigitte Macron var det inte riktigt så.

"Det var jag som uppmanade honom att avsluta sin skolgång i Paris, jag tyckte att det var bäst för honom. Det var ingen relation mellan oss på den tiden men skvallret höll i sig."

Paret Macron gifte sig 2007.

Oavlönad i Elyséepalatset

Emmanuel Macrons planer på att tilldela sin hustru den officiella rollen som Frankrikes första dam stupade på medborgarnas protester. Drygt 300 000 fransmän undertecknade en petition där de motsatte sig förslaget. Kompromissen blev att fru Macron representerar Frankrike som oavlönad presidenthustru men med ett eget kontor i Elyséepalatset.

"Viktigast är att min roll är transparent och att fransmännen vet vad jag gör", säger Brigitte Macron.

"Jag är på det klara över att fransmännen valde Emmanuel och inte mig men de visste förstås att vi är ett par."

Alla fru Macrons möten och resor tas numera upp på Elyséepalatsets hemsida. Den intresserade får veta bland annat att Brigitte Macron haft möten med Rihanna, Bono, Anna Wintour och Arnold Schwarzenegger och att hon deltagit i en filmvisning om slaget om Mosul.

Trots att fransmännen motsätter sig en officiell roll för Brigitte Macron är intresset för henne enormt. Det nummer av Elle där intervjun med henne ingick trycktes i hisnande 530 000 exemplar och blev snabbt svårt att hitta i tidningskiosker åtminstone i Paris.

Stilikon

Brigitte Macrons känsla för mode har också uppmärksammats stort.

I en dräkt som blivit Brigitte Macrons signum – åtsmitande, elegant fodral, jacka med dekorationer av metall och skyhöga klackar – uppträdde den franska presidenthustrun häromdagen utanför Elyséepalatset.

Tillsammans med sin man, Emmanuel Macron, och hans två föregångare på presidentposten, Nicolas Sarkozy och Francois Hollande, firade hon att Frankrike tilldelats sommar-OS 2024.

Efter bara drygt fyra månader som presidenthustru har Brigitte Macron fått mycket beröm för sin allt annat än tråkiga klädstil och sin envishet då det gäller att marknadsföra franskt mode (i synnerhet Louis Vuitton). Men hon har också häcklats för att hon föredrar minikjol framom kjolar och klänningar som slutar vid knäet.

Apropå anklagelserna om att bära minikjol blir presidenthustrun indignerad.

"Jag bär kjolar som slutar ovanför knäet, inte minikjolar", hävdar hon.

Emmanuel Macron fick nyligen våldsam kritik för att han hade satsat drygt 30 000 euro på kosmetika. Även hustrun är noga med sitt utseende.

"Jag skulle aldrig lämna hemmet utan att noga ha tänkt ut mina kläder och friserat mitt hår. Resultatet är varierande men jag kan inte göra något annat."

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning