Brexitförhandlaren Michel Barnier i Helsingfors: "Europas framtid är mycket viktigare än brexit"

Michel Barnier presenterar sin vision för EU på en konferens i Helsingfors. Han säger att han fokuserar till hundra procent på arbetet med brexit, men utesluter inte att kunde bli nästa ordförande för Europeiska kommissionen. Bild: Erik Sandström/SPT

Michel Barnier är ett av toppnamnen att bli EU-kommissionens nästa ordförande. Han presenterar sin vision för Europas framtid, men säger sig ändå fokusera hundra procent på brexit.

Storbritanniens inrikespolitik har varit kaotisk efter folkomröstningen om att lämna Europeiska unionen. EU har däremot sällan varit lika enat som när det gäller brexit, och chefsförhandlaren Michel Barnier är de 27 resterande ländernas röst. På torsdagen deltog Barnier i en konferens i Nationalmuseum i Helsingfors inför Finlands EU-ordförandeskap.

– Vi står inför väldiga utmaningar och frågan är om vi ska möta dem ensamma eller tillsammans. Utöver att vi är till exempel finländare, så måste vi också vara européer, säger Barnier.

Fransmannen Barnier viftar med en tung och tjock pappersbunt – utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU. Det brittiska parlamentet har inte godkänt avtalet och premiärminister Theresa May, Barniers motpart i förhandlingarna, har meddelat att hon avgår. Utträdet skapar kaos i Storbritannien, men enligt Barnier har EU viktigare frågor än brexit.

– Vi har en åldrande befolkning och vi är en krympande del av världen. Sanningen är att medan vi planerar murar så har världen redan rusat förbi oss.

Barniers vision för Europa

Barnier är en erfaren politiker och lämnar ingenting öppet för tolkningar. Hans poänger om brexitförhandlingarna är nästan övertydliga med tanke på publiken som till stor del består av statsvetare. Han presenterar sin egen vision, fyra punkter om Europas framtid.

Den första handlar om klimatet. Barniers "Green Deal" innebär att bekämpa klimatförändringen, men samtidigt skapa jobb och beakta social rättvisa.

– Vi behöver en grön överenskommelse i EU. Jag har varit involverad i miljöfrågorna länge och också varit miljöminister. Vi har ingen tid att förlora. Glaciärerna smälter, skogarna brinner, arter försvinner och det finns plastskräp överallt.

Den andra punkten handlar om den digitala marknaden. Barnier berömmer bland annat Finlands mål att utbilda en procent av befolkningen i artificiell intelligens och säger att samma sak behövs i EU.

– Om vi inte vill att vår framtida industri och våra etiska standarder ska skapas i Washington eller Peking, så måste vi arbeta tillsammans.

Den tredje punkten handlar om försvar. Enligt Barnier är Europa den kontinent som satsar näst mest på militären, men att det är i fredligt syfte.

– USA har aldrig varit så tydligt som nu om att vi måste ta vårt försvar i egna händer. Vi kan inte förlita oss på andra.

Den fjärde frågan handlar om migration. Barnier säger att Europa måste förbereda sig för nya flyktingkriser, bland annat på grund av klimatförändringen.

– Det stämmer att antalet asylsökande har sjunkit sedan 2015. Men om man ser på situationen i Libyen eller Syrien så skulle det vara fel att säga att vi inte längre har något problem. Vi måste ta kontroll över gränserna och över vår migrationspolitik. Det behövs också solidaritet mellan medlemsländerna som kan dela på bördan.

"Fokuserar bara på brexit"

Barnier kandiderade att bli Europeiska folkpartiet EPP:s toppkandidat för fem år sedan, men förlorade omröstningen till Jean-Claude Juncker som sedan valdes till kommissionens ordförande. Nu är Barnier inte en toppkandidat, men han tippas ändå kunna väljas till kommissionens nästa ordförande. Efter presentationen får Barnier frågan om hans EU-visioner egentligen är en kampanj för att efterträda Juncker.

– Jag har varit politiker sedan jag som 22-åring blev lokalpolitiker i Savoie i Frankrike. För mig handlar politik om idéer och om värderingar och det är min roll som politiker att ta del av debatten. Det är viktigt att skapa debatt och ibland konfrontationer – det är demokrati. Förvänta er inget annat av mig. För att göra saken tydlig: nu fokuserar jag till hundra procent på brexit, säger Barnier.

Född 1951.

Var invald lokalpolitiker i Savoie 1978–1993.

Var en av arrangörerna bakom vinter-OS i Alberville 1992.

I Frankrike har han varit miljöminister, Europaminister, utrikesminister och jordbruks- och fiskeminister.

I EU har han bland annat haft uppdragen som kommissionär med ansvar för regionerna och kommissionär med ansvar för den inre marknaden.

Barnier är sedan 2016 EU:s chef för förhandlingarna med Storbritannien om landets utträde ur unionen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning