Brexitavtalet undertecknat av Johnson

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson undertecknar avtalet på onsdagen. Bild: Leon Neal/Pool via TT-AP

Allt är nu klart för att ta det sista steget i brexit på nyårsdagen. Då lämnar Storbritannien även EU:s tullunion och inre marknad. Premiärminister Boris Johnson undertecknade avtalet i direktsänd tv på onsdagen.

Det innebär att det nyligen framförhandlade handelsavtalet mellan britterna och EU snart träder i kraft.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s permanente rådsordförande Charles Michel skrev på onsdagen under avtalet. Det kunde ske efter att EU-ländernas regeringar, inklusive Sveriges, sagt ja.

Överenskommelsen flögs till London i ett brittiskt militärflygplan där det undertecknades av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/TT-AP

Visst samarbete

Storbritannien och EU kommer att fortsätta samarbeta kring den inre säkerheten, främst brottsbekämpning. Det handlar framförallt om utbyte av data, som uppgifter om flygpassagerare.

Storbritannien får möjlighet att delta i vissa EU-program. Landet tänker fortsätta delta i forskningsprogrammet Horizon, men inte i utbildningsprogrammet Erasmus +.

Även EU-parlamentet måste godkänna handelsavtalet. Det hinner dock inte ske före den 1 januari. Avtalet kommer ändå att tillämpas provisoriskt från den dagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning