Sista steget för brexitavtal

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Allt är nu klart för att ta det sista steget i brexit på nyårsdagen. Då lämnar Storbritannien även EU:s tullunion och inre marknad.

I stället ska det nyligen framförhandlade handelsavtalet mellan britterna och EU börja gälla.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s permanente rådsordförande Charles Michel skrev på onsdagen under avtalet. Det kunde ske efter att EU-ländernas regeringar sagt ja.

Överenskommelsen ska flygas till London i ett brittiskt militärflygplan för att där skrivas under av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Det brittiska underhuset röstade på onsdagen för den lagstiftning som reglerar avtalet med EU. Ytterligare en omröstning krävs innan överhuset ska säga sitt. Lagen väntas träda i kraft vid midnatt.

Visst samarbete

Storbritannien och EU kommer att fortsätta samarbeta kring den inre säkerheten, främst brottsbekämpning. Det handlar framförallt om utbyte av data, som uppgifter om flygpassagerare.

Storbritannien får möjlighet att delta i vissa EU-program. Landet tänker fortsätta delta i forskningsprogrammet Horizon, men inte i utbildningsprogrammet Erasmus +.

Även EU-parlamentet måste godkänna handelsavtalet. Det hinner dock inte ske före den 1 januari. Avtalet kommer ändå att tillämpas provisoriskt från den dagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning