EU:s medlemsländer godkänner brexitavtalet

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, i mitten, då han briefade EU-ambassadörerna om brexitavtalet på juldagen. Bild: Olivier Hoslet/TT-AP

EU:s medlemsländer har beslutat att ställa sig bakom brexitavtalet. Därmed väntas den tullfria varuhandeln över Engelska kanalen kunna fortsätta utan avbrott efter nyår.

De 27 medlemsländerna ger grönt ljus till att låta avtalet träda i kraft i provisorisk form från och med den 1 januari, säger en talesperson enligt nyhetsbyrån AFP.

Beskedet kommer i samband med ett möte med medlemsländernas ambassadörer i Bryssel under måndagen.

Sebastian Fischer, talesperson för det nuvarande tyska ordförandeskapet i unionen, uppger i ett uttalande att ambassadörernas godkännande var enhälligt.

"Kan acceptera"

Enligt EU:s regelverk träder därmed det som beslutats i kraft klockan 16.00 finsk tid på tisdagen. Det finns ingenting som tyder på att något EU-land kommer att fördröja avtalet som är resultat av tio månaders, för många aktörer plågsamma, förhandlingar.

Från Berlin kom också grönt ljus från förbundskansler Angela Merkels koalitionsregering.

– Tyskland kan acceptera den framförhandlade överenskommelsen, säger hennes talesperson Ulrike Demmer.

Det omkring 1 200 sidor långa avtalet nåddes på julaftonen. Uppgörelsen kom i elfte timmen, då Storbritannien lämnar EU:s inre marknad och tullunion den 31 december.

Det brittiska parlamentet väntas godkänna avtalet vid en omröstning på onsdag.

I detalj

Men klartecken från EU-parlamentet dröjer då dess ledamöter vill gå igenom uppgörelsen i detalj innan man ger grönt ljus.

Parlamentet behövs dock inte för att avtalet ska kunna träda i kraft i provisorisk form. Den uppgörelsen gäller fram till slutet av februari. På så vis väntas den tull- och kvotfria varuhandeln kunna fortsätta utan avbrott efter nyår.

EU-parlamentarikerna bad på måndagen om att avtalet ska gälla ytterligare några veckor, något som Storbritannien vägrar med hänvisning till sin egen beslutsprocess.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning