Brexit väcker hopp på Åland

Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson

Ålands lagting gav ifrån sig en del av sin makt när Åland tillsammans med Finland blev EU-medlem år 1995, men Åland har ingen egen parlamentsplats.

Det här har Åland hela tiden försökt ändra på, men utan framgång. Finland kan ge Åland en av sina tretton platser, men Finland har inget intresse av att minska sin egen representation.

Och eftersom det är SFP som vanligen får Finlands sista mandat skulle färre platser antagligen betyda att den finlandssvenska befolkningen skulle mista sin företrädare i parlamentet.

Men nu har hoppet vaknat på Åland. Storbritanniens utträde gör att det blir 73 tomma stolar i Europaparlamentet. De åländska politikerna har ända sedan sommaren tillsammans med EU-parlamentarikern Nils Torvalds, SFP, funderat hur man nu ska lobba för att Åland ska få tillgång till ett mandat.

Förra veckan fick tanken stöd av Centerns presidentkandidat Matti Vanhanen, som enligt tidningen Åland redan år 2007 som statsminister vid toppmötet i Lissabon talade för en åländsk parlamentsplats.

I princip har Åland rätt i sitt krav på representation i Europaparlamentet. Nuläget är osymmetriskt då det självstyrande Åland har gett ifrån sig makt utan att kunna påverka den instans som makten har flyttat till.

När EU tar ställning till hur de lediga mandaten ska hanteras finns det ett momentum för att ge Åland och liknande självstyrande områden egna platser. Mandaten kunde också bli element i diskussionen om självständighet för områden som Skottland och Katalonien.

Det är förstås också möjligt att parlamentet beslutar att minska sitt mandatantal, eller att de fördelas mellan medlemsländerna. Om det går så är det tveksamt om Åland kan kämpa sig till en plats av den kvot som Finland i så fall får.

Hur det än blir är frågan fortfarande av största intresse för Svenska folkpartiet. Om Åland får en egen parlamentsplats röstar ålänningarna inte längre i det finländska EU-valet. Men SFP behöver de åländska rösterna, utan dem hade partiet blivit utan mandat i de tre senaste EU-valen.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00