Brexit rör om i Europaparlamentet: "Det kan påverka klimatfrågorna"

När brexit sker packar 73 brittiska ledamöter ner sina saker i arbetsrummen i Bryssel och Strasbourg. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Virrvarret efter brexit påverkar partierna i Europa, som nu sneglar på sina mandat i förhållande till andras. Ännu mer påverkas livet för de 27 personer som blir invalda flera månader efter EU-valet.

När brexit sker packar 73 brittiska ledamöter ner sina saker i arbetsrummen i Bryssel och Strasbourg. Men parlamentet blir inte lika mycket mindre, utan krymper med bara 46 platser från 751 till 705.

Att alla 73 platser inte försvinner, trots att en del länder krävt det för att skära ner budgeten, beror på att andra har velat gripa möjligheten att jämna ut mandaten till länder som annars skulle bli underrepresenterade. Samtidigt har man velat lämna marginal för eventuella nya medlemsländer från Balkan.

Spanien kommer efter brexit att få fem mandat till, likaså Frankrike. Nederländerna får tre mandat till, och Irland två. Nio länder får ett mandat till, däribland Finland. De övriga som får ett till är Polen, Rumänien, Sverige, Österrike, Danmark, Slovakien, Estland och Kroatien.

Inför EU-valet i våras stod det klart att Finland får antingen 13 eller 14 mandat – 13 så länge Storbritannien är med, och 14 då platserna efter Storbritannien omfördelas. Den fjortonde platsen gick i EU-valet till Alviina Alametsä (Gröna).

Men omvälvningen i parlamentet betyder också att styrkeförhållandena mellan partierna ändras.

Den största brittiska gruppen, Brexitpartiet, har inte tillhört någon partigrupp i parlamentet, men de 17 liberaldemokraterna försvinner nu från liberala gruppen, de elva gröna från den gröna gruppen, tio Labour-namn från socialdemokratiska gruppen och fyra Tories från konservativa ECR.

Den största gruppen, center-högerpartiet EPP, blir ännu större och ser ut att gå från 182 till 188 mandat. EPP har inte haft någon brittisk ledamot och tappar alltså ingen men får flera namn till av de reservledamöter som nu kommer in.

– Inom vårt nya samarbete så blir EPP:s inflytande förhållandevis större, säger Europaparlamentariker Sirpa Pietikäinen (Saml/EP).

En fråga det kan ha praktisk betydelse för är klimatpolitiken, då de gröna, socialdemokraterna och de liberala krymper medan EPP som grupp är mer tudelad i frågan.

– Det kan ha en viss betydelse för hur ambitiös klimatpolitik som drivs - det är knappast någon hemlighet att EPP är ganska tudelat i sådana frågor. Men vår grupp är ändå bättre nu än under förra valperioden då det gäller klimatambition och cirkulär ekonomi. Samtidigt krymper ju också ECR, säger Pietikäinen om den mer EU-skeptiska konservativa gruppen, där Sannfinländarna satt tidigare och som nu tappar sina brittiska Tories.

– Jag tror inte att förändringen i parlamentet blir dramatisk.

Socialdemokraterna, liberala och gröna hör till dem som tappar. De gröna kan då med 71 mandat bli mindre än den högernationalistiska gruppen ID, där Sannfinländarna numera sitter, som skulle ha 77 mandat.

Gruppstorlekar inverkar bland annat på hur mycket tid man får i debatterna - alltså synligheten.

Gröna gruppen hör till dem som i höstas inledde samtal om samarbete med italienska femstjärnerörelsen M5S – ett parti som blev ett stjärnskott genom att erbjuda direktdemokrati på webbplattformar. Femstjärnerörelsen har tidigare försökt närma sig också andra grupper för samarbetsdiskussioner, åtminstone liberala Förnya Europa (tidigare Alde) och vänstergruppen GUE-NGL.

Femstjärnerörelsen satt i Italiens förra regering med främlingsfientliga Lega, och därför sade Europaparlamentariker Ville Niinistö (Gröna) till HBL i höstas att de strategiska samtalen närmast handlade om att definiera vilken typ av parti M5S är, och hur de ser på till exempel flyktingfrågor efter att de tidigare satt i samma regering som högernationalistiska Lega. Då ville De gröna inte samarbeta med M5S.

I vilket fall som helst söker parlamentsgrupperna koalitioner kring enskilda sakfrågor för att få dem framåt.

– De fyra EU-vänliga grupperna har ändå tänkt samarbeta också i fortsättningen, sade Niinistö.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning