Boris Johnson: "Vi är beslutna att lämna EU"

Jacob Rees-Mogg efter samtal med Boris Johnson på Downing Street i London på onsdagen. Bild: Jonathan Brady/PA/AP/TT

Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson har hållit sitt första regeringssammanträde, och talat till underhuset för första gången som landets ledare. Han sade att han fortfarande tror på ett avtal med EU: – Jag tänker jobba hårt för det.

Boris Johnsons uppgift blir nu att försöka ena den djupt polariserade nationen inför det planerade EU-utträdet i höst.

Under regeringssammanträdet sade han till ministrarna att de har en betydelsefull uppgift framför sig och att de ska genomföra brexit den 31 oktober.

– Vid ett viktigt ögonblick i vårt lands historia är vi nu beslutna, allihop, att lämna Europeiska unionen den 31 oktober eller tidigare. Inga om och inga men, sade han.

Hälften utbytta

Boris Johnson, som under onsdagen formellt tog över posten som premiärminister i Storbritannien, har redan bytt ut mer än hälften av ministrarna som tjänstgjorde under företrädaren Theresa May. Regeringsombildningen var en av de största på årtionden och vissa anklagar nu Storbritanniens nye ledare för att hämnas på sina tidigare kritiker.

Tidningen The Daily Telegraph kallade förfarandet "De blonda knivarnas natt".

På torsdagen talade Johnson också i parlamentet för första gången som premiärminister. Där sade han att det nuvarande utkastet till brexit-avtal är "oacceptabelt" och uppmanade EU att tänka om. Han tror dock att ett avtal till slut kommer att komma på plats.

– Jag skulle föredra att lämna EU med ett avtal. Jag tror att det är möjligt, även i detta sena skede, och jag kommer att arbeta hårt för att få till det, sade Johnson men hävdade också att Storbritannien är bättre förberett för en avtalslös brexit än vad många tror.

Ny taktik

Han sade också att han tänker lägga fram en ny taktik för "oberoende handelspolitik" genom att inte utnämna någon ny brittisk kommissionär till den nya EU-kommissionen.

Brexit-profilen Jacob Rees-Mogg är en av dem som tar plats i Storbritanniens nya regering. Boris Johnson ger honom ministerposten som sköter regeringens kontakter med underhuset. På engelska lyder titeln "leader of the House of Commons", en post som inte har någon motsvarighet i Sverige.

Bland de nya namnen finns även Boris Johnsons lillebror Jo Johnson, som får en ministerpost på det relativt färska närings- och energiministeriet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning