Brexit kan bli Ålands väg till EU-parlamentet

Bild: Titte Törnroth-Sarkkinen

Om Storbritannien lämnar EU kan det öppna dörren till EU-parlamentet för Åland. Landskapsregeringen är redo att agera i Helsingfors.

Om drygt två veckor ska britterna rösta om fortsatt medlemskap i EU. Om resultatet av folkomröstningen blir att Storbritannien lämnar unionen kan det skapa den springa i dörren som behövs för att Åland ska kunna slinka in i EU-parlamentet. Det tror självstyrelsepolitiska nämnden, det tror lagtinget och det tror landskapsregeringen.

Då måste nämligen EU ta ställning till vad man ska göra med de 73 brittiska stolar som blir lediga i parlamentet. Ska de fördelas mellan de kvarvarande medlemmarna? Ska de ges till eventuella nya medlemmar? Ska de, som stadgarna tillåter, lämnas helt tomma?

Hittills har frågan inte diskuterats, alla håller andan inför folkomröstningen. Men säger Storbritannien nej blir det garanterat ett av de hetaste ärendena under resten av sommaren och hösten. Situationen blåser nytt liv i långköraren om en egen åländsk EU-parlamentariker.

Självstyrelsepolitiska nämnden vill att landskapsregeringen uppmanar statsrådet i Helsingfors att genast börja med den lagstiftning som behövs för att Åland ska bli en egen valkrets till EU-valet 2019. Bara den vägen kan en parlamentsplats garanteras. Den uppmaningen fick starkt stöd måndagens debatt om landskapets externpolitik, både från lagtinget och från regeringen.

– Vi har faktiskt redan diskuterat detta i landskapsregeringen och beredskap finns. Vi har beslutat att omedelbart göra en påstöt till Finlands regering om Brexit blir ett faktum, sade lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Hon varnar dock för att en parlamentsplats som vinns den vägen kan bli en pyrrhusseger eftersom EU utan Storbritannien inte längre kommer att vara en lika stark union som i dag.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning