6 förändringar: Så påverkar brexit studier, resor, jobb och näthandel

Brexit får konsekvenser för utbytesstudier, jobb och mycket annat. Här lägger sig solen över Westminster Bridge i centrala London tidigt i december. Arkivbild. Bild: Tolga Akmen/Lehtikuva-AFP

Planerar du att resa eller flytta till Storbritannien? En rad förändringar träder i kraft efter årsskiftet. Här är en sammanfattning av vad du behöver veta.

Vid årsskiftet tar övergångsperioden efter brexit slut och det innebär en rad förändringar för personer som vistas i Storbritannien och för britter i Finland.

Här är sex av dem.

1. Turistresor i stort sett som förr

Som EU-medlem var Storbritannien inte en del av Schengenområdet och har alltså inte haft fri rörlighet innan utträdet.

Det är ändå möjligt för EU-medborgare att resa till Storbritannien utan visum, bara man inte stannar längre än sex månader. För korta resor gäller samma regler som förut.

Från och med oktober räcker inte ID-kort för resor till Storbritannien, utan det krävs pass.

EU:s husdjurspass för hundar, katter och illrar kommer däremot inte längre att gälla från och med årsskiftet. I stället krävs ett djurcertifikat som har liknande krav som för husdjurspasset.

2. Nya bestämmelser om migration

För den som vill flytta till Storbritannien börjar nya regler gälla efter årsskiftet. De som är bosatta i Storbritannien före årsskiftet har rätt att stanna enligt utträdesavtalet och då ska man ansöka om uppehållsrätt senast den 30 juni 2021.

Utträdesavtalet tillåter på motsvarande sätt britter som är bosatta i Finland före årsskiftet att ansöka om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet. Efter det krävs ett normalt uppehållstillstånd.

För att bosätta sig i Storbritannien efter årsskiftet gäller samma regler för EU-medborgare som för personer från övriga länder. Visum krävs för att studera, jobba eller bo i landet. Storbritannien inför också ett poängbaserat system för att tillåta höginkomsttagare och högutbildad arbetskraft att jobba i landet.

Här hittar du den brittiska regeringens sammanställning om de nya immigrationsreglerna (på engelska).

3. Studier efter årsskiftet och Erasmus

Från och med årsskiftet kommer det att krävas ett studievisum för EU-medborgare som flyttar till Storbritannien för att studera.

Studerande som har varit bosatta i Storbritannien före årsskiftet, men har återvänt till Finland på grund av coronapandemin, kan ansöka om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet.

Storbritannien kommer inte längre att medverka i nätverket Erasmus som möjliggör bland annat utbytesstudier. Enligt den brittiska regeringen innebär Erasmus höga kostnader för landet och i stället ska det ersättas med ett nytt program under namnet Turing scheme.

Erasmusprogrammet har redan fått finansiering för läsåret 2020-2021, och de som har fått en utbytesplats för våren kan åka på utbyte som normalt.

4. Sjukvård

Personer som varit bosatta i Storbritannien före årsskiftet har fortsättningsvis tillgång till hälsovård. Efter det behöver EU-medborgare ett visum och måste betala en hälsoavgift. Vissa sorters sjukvård är alltid tillgängliga för alla, bland annat akutvård och familjeplanering.

Brexit innebär en del nya bestämmelser för privatpersoner. Bild: Dean Moriarty/SPT-Pixabay

Både finska och brittiska myndigheter rekommenderar att resenärer har en omfattande reseförsäkring.

5. Körkort fortfarande giltiga

Finska körkort fortsätter vara giltiga i Storbritannien efter årsskiftet. För att köra en finskregistrerad bil i landet behövs ett så kallat green card för att se till att bilförsäkringen är giltig, eller en brittisk bilförsäkring.

Personer som är bosatta i Storbritannien kan köra med ett EU-körkort tills de fyller 70, så länge körkortet är giltigt.

6. Tullavgifter för näthandel

Den som beställer varor från Storbritannien efter årsskiftet måste också betala tullavgifter. Om värdet överskrider 22 euro måste de förtullas och man måste betala mervärdesskatt. Om värdet överskrider 150 euro uppbärs också en tullavgift.

Varor som har beställts före årsskiftet men anländer först 2021 behandlas som unionsvaror och måste inte förtullas.

Från och med den första juli ska alla varor från länder utanför EU förtullas, också om de är värda under 22 euro.

Varor som beställs från Nordirland behandlas däremot på samma sätt som varor från EU-länder.

Här hittar du mer information om de nya bestämmelserna: Finlands ambassad i London , Statsrådets kansli och den brittiska regeringen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning