Börsfest i Asien

Tokyobörsen stiger kraftigt i tisdagshandeln. Bild: Vincent Yu/TT-AP

Tokyobörsen tog ett rejält glädjeskutt och stängde kraftigt uppåt. Nikkei 225-index lyfte hela 7,1 procent medan det bredare Topix-index i sin tur hämtade upp 3,2 procent. En svag japansk yen gentemot den amerikanska dollarn i kombination med stimulansköp från den japanska centralbanken. Uppgången ska dock sättas i ett perspektiv om att Nikkei  225-index är fortsatt ned nästan 20 procent under de senaste 30 dagarnas handel.

En liknande uppgång syns runtom i Asien. Taiwanbörsen lyfter 4,5 procent, Kospiindex stiger 8,6 procent medan Hang Seng-index i Hongkong är upp 4,6 procent inför sluthandeln. Svagast utveckling noteras i Shanghai där kompositindex stiger 2,0 procent.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning