Bred kandidatpalett för Teostopriset

Astrid Swan, Meriheini Luoto, Tero Hyväluoma, Lotta Wennäkoski, Tapani Toivanen, Olavi Louhivuori och Joona Toivanen. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Fem verk kandiderar för Teostopriset i år. Teostopriset kan räknas som Finlands viktigaste musikpris och delas ut till ett modigt, personligt och innovativt verk oberoende av genre.

Teostopriset delas i år ut för femtonde gången, och det finns dubbel anledning att fira, eftersom själva Teosto, organisationen för musikens upphovsmän, firar 90-årsjubileum. De fem kandidaterna till årets Teostopris omspänner flera musikgenrer från jazz till nutida musik och har valts ut av en förvalsjury där bland annat HBL:s musikredaktör Wilhelm Kvist ingått. Alla verk är uruppförda eller utgivna på skiva 2017 och juryn berömde speciellt prestationerna inom klassiskt och folkmusik.

Årets kandidater är Astrid Swans berörande och starka kompositioner och texter på skivan From The Bed And Beyond, där det djupt personliga omvandlas till något universellt. Meriheini Luotos kompositioner på skivan Metsänpeitto baserar sig på folkmusik på ett innovativt sätt, medan Tero Hyväluoma kastar sig ut i vågad och virtuos crossover i sina kompositioner på skivan Reflection, Lotta Wennäkoskis lekfulla komposition Uniin asti för manskör till texter av Olli Heikkonen, Saila Susiluoto, Nils-Aslak Valkeapää och Claes Andersson samt ur Kanteletar uruppfördes av Radions symfoniorkester och Polyteknikernas kör vid självständighetskonserten i fjol och beskrivs som ett verk av en mogen tonsättare. Joona Toivanens, Olavi Louhivuoris och Tapani Toivanens minimalistiskt lyriska kompositioner på Joona Toivanen Trios skiva XX har tagit steget från traditionellare jazzstrukturer mot större abstraktion, och förekom på HBL:s lista över Årets skivor i julas.

Vinnaren eller vinnarna väljs av en trepersoners jury bestående av Europaparlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri, Tavastias VD Juhani Merimaa samt fjolårsvinnaren Mikko Joensuu. Teostopriset har delats ut sedan 2003 och prissumman uppgår till 25 000 euro om ett enda verk belönas. Väljer juryn att dela priset mellan flera verk delar man ut maximalt 40 000 euro. Segraren koras 26.4.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning