Bråvallas nedläggning kan gynna Provinssi

Bandet Muse på Provinssi år 2015. Bild: Tomi Palsa

Provinssi har tidigare år delat stora artister med svenska festivalen Bråvalla. Trots att Bråvalla nu läggs ned tror Provinssis arrangörer inte att det kommer bli svårt att boka akter i framtiden.

I helgen är det dags för Provinssifestivalen i Seinäjoki. Provinssi har tidigare år ordnats under samma helg som svenska festivalen Bråvalla. Båda festivalerna ägs av tyska arrangörsjätten FKP Scorpio och de har tidigare år bland annat bokat samma stora akter såsom The Killers och Ellie Goulding.

I maj kom nyheten att Bråvalla läggs ned för gott, efter att arrangörerna redan förra året meddelade att det inte blir någon festival i år. Detta kunde i teorin innebära ett bortfall av huvudaktörer på Provinssi, när festivalen inte längre har ett gemensamt dragplåster med Bråvalla. Provinssis festivalchef Sami Rumpunen är dock inte orolig och säger att detta år varit betydligt mera fördelaktigt för dem.

– Förra året hade vi extrem otur eftersom Provinssi ägde rum under samma veckoslut som en massa stora europeiska festivaler, till exempel Roskilde i Danmark och Rock Werchter i Belgien.

Rumpunen säger att Provinssi haft ett bättre utgångsläge i år eftersom flera av dessa festivaler arrangeras helgen efter Provinssi, och att Bråvallas bortfall till och med kan gynna festivalen.

– Vi tävlar helt enkelt inte med lika många aktörer om artisterna det här året.

Ser optimistiskt på framtiden

Rumpunen tror inte att Bråvallas nedläggning kommer påverka Provinssis möjligheter att boka stora artister i framtiden heller.

– Jag är väldigt optimistisk eftersom Provinssi fortfarande ordnas under samma helg som en del andra festivaler. Vi har ett samarbete med exempelvis Tinderbox i Danmark. Så då kan vi få samma artister till båda festivalerna.

I år stoltserar Provinssi med akter som Volbeat, Arch Enemy, Prophets of Rage och French Montana, varav de två sistnämnda också uppträder på Tinderbox. Årets biljettförsäljning har enligt arrangörerna gått bra.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning