Brasiliens största stjärna laddar inför möte mot Sverige

Vill vinna. Marta ska försöka leda sitt Brasilien till OS-guld inför hemmapubliken i Rio de Janeiro. Bild: Olof Andersson

Marta Vieira da Silva är en av världens bästa fotbollsspelare. Hon har redan gjort fler mål än den brasilianska fotbollslegenden Pelé gjorde under hela sin karriär och har vid en ålder av 30 år två OS-silver, ett tiotal SM-guld och ett VM-silver i bagaget. Det är ett taggat men avspänt fotbollsproffs HBL möter strax innan OS invigs.

När sommar-OS hålls i fotbollsstjärnan Marta Vieira da Silvas hemland Brasilien väntar flera utmaningar. Hon kommer bland annat spela mot sina lagkamrater från Rosengård FF när Brasilien möter Sverige på söndag och dessutom finns möjligheten att ännu en gång hamna i final med ärkerivalerna USA.

I Rio de Janeiro som vanligtvis brukar beskrivas som "den underbara staden" råder kaos och djup ekonomisk kris. OS-byn har de senaste veckorna sett mer ut som en byggarbetsplats än en välorganiserad sportanläggning för träning och återhämtning för idrottare i världsklass. Klagomålen bland idrottarna är många: toaletter som inte fungerar, byggdamm, uteblivet varmvatten och kackerlackor.

Ålder: 30 år.

Klubblag: FC Rosengård (Malmö).

Tidigare klubblag i urval: Tyresö FF, Umeå IK, Los Angeles Sol, Vasco da Gama.

Position: Anfallare.

År i brasilianska landslaget: Fjorton, började spela 2002.

Antal OS och VM: Tre olympiska spel och fyra världsmästerskap.

Utsågs av FIFA till världens bästa fotbollsspelare fyra år i rad (2006–2009) och 2015 till den främsta målgöraren i brasilianska fotbollslandslagens (både herr och dam) historia. Hon har sammanlagt gjort 101 mål som spelare i landslaget.

Men Brasiliens damlag har dock inte stämt in i klagosången. De är på gott humör efter träningsmatchen mot Australien i förra veckan som de vann med 3–1 och är nu fullt fokuserade på att nå OS-finalen. Trots pressen och förväntningarna på att ta guld på hemmaplan är det en förvånansvärt avspänd lagkapten Marta Vieira da Silva som möter oss efter träningen på en militärförläggning i förorten Penha.

– Det är självklart att vi vill vinna guld, men vår status som lag hänger inte på det. Vi har redan skrivit fotbollshistoria och visat att vi är ett hårt arbetande, framgångsrikt lag. Förut var vi nervösare inför mästerskap. Nu är vi mera avslappnade och luttrade, vi vet vad vi går för och har förberett oss noga för att möta olika lag med olika slags spelteknik, säger hon.

På frågan om hur det känns att möta Sverige som sedan över tio år är hennes andra hemland svarar Marta ödmjukt men samtidigt självsäkert:

– Det är en stor ära för laget och för mig speciellt att Sveriges landslag i damfotboll kommer hit till OS i Brasilien för spela. Det är klart att det är lite extra laddat att möta mina lagkamrater från FC Rosengård (Lotta Schelin och Emma Berglund bland andra). Men när bollen väl börjar rulla måste jag lägga vänskap och kärleken till Sverige åt sidan och bara tänka på det viktigaste: att vinna.

Damfotbollen lågprioriterad

Trots Martas internationella succékarriär och det framgångsrika landslaget är damfotbollen i Brasilien fortfarande lågprioriterad. Frånvaro av publik, bristfälliga träningsförhållanden, dåliga löner och ytterst lite utrymme i media är något som fortfarande präglar vardagen för kvinnor som spelar fotboll i Brasilien.

Av de 23 spelare som utgör det brasilianska landslaget i fotboll är det sju som inte har en egen klubb, och landet har bara haft en liga för damfotboll i fyra år vilket är iögonfallande med tanke på Brasiliens identitet som en av världens främsta fotbollsnationer.

Marta återkommer till de orimligt höga kraven som ställs på kvinnliga fotbollsspelare i allmänhet och landslaget i synnerhet:

– Det känns som att vi måste vinna guld och vara bäst i världen för att ge damfotbollen ett existensberättigande. Folk förstår inte att man först måste investera för att sedan skörda resultaten.

– Det börjar långt innan man når en plats i landslaget. Min generations kvinnliga fotbollsspelare känner ett stort ansvar för kommande generationer, vi måste fortsätta göra bra ifrån oss för att de tjejer som börjar spela fotboll i dag kan få det lite lättare i framtiden, konstaterar hon.

Bild: Olof Andersson

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning