Brasiliens president: De som står till höger tar malariamedicin

Brasiliens president Jair Bolsonaro med ett barn klädd i militärpolisuniform under en demonstration i Brasilia i söndags till stöd för presidentens krav på att avveckla coronarestriktioner och öppna upp ekonomin. Bild: Andre Borges/TT-AP

Brasiliens regering har utfärdat en rekommendation om att använda malariamedicin mot covid-19, trots farhågor om biverkningar och oklar effekt. Beslutet fattas sedan en motsträvig hälsominister avgått.

Brasiliens president Jair Bolsonaro delar entusiasmen för hydroxiklorokin och klorokin med sin amerikanske förebild, president Donald Trump. De har pekat på pågående studier som undersöker om malariamedicinerna kan ha någon form av effekt mot coronaviruset – men som ännu inte gett några säkra resultat.

Trump väckte stor uppmärksamhet när han i måndags berättade att han tar hydroxiklorokin i förebyggande syfte mot viruset, trots den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s varningar om biverkningar.

Men han har inte lyckats med att, som Bolsonaro, få med sig sin regering på att rekommendera en bredare användning av medicinen, även utanför kliniska studier.

Klorokin och hydroxiklorokin är godkända för behandling av malaria och vissa autoimmuna sjukdomar, till exempel reumatoid artrit hos vuxna.

Läkemedelsverket uppmanar sedan i april sjukvården att bara använda klorokin och hydroxiklorin som behandling vid covid-19 inom ramen för kliniska studier.

Myndigheten avråder samtidigt starkt patienter att ta läkemedlen på eget bevåg – det vill säga utan recept och rekommendation från läkare.

Källa: Läkartidningen

Ny hälsominister

"Vi befinner oss i krig. Värre än nederlag är skammen över att aldrig ha kämpat", twittrade Bolsonaro i onsdags, då Brasiliens hälsodepartement utfärdade de nya riktlinjerna.

Där rekommenderas läkare inom det offentliga sjukvårdssystemet att förskriva antingen klorokin eller hydroxiklorokin tillsammans med antibiotikan azitromycin till patienter med tidiga symptom på en coronavirusinfektion. Om läkaren och patienten väljer att prova kuren så behöver patienten skriva under ett dokument om att den är medveten om de möjliga farliga biverkningarna.

Riktlinjerna har kommit till under den nya hälsoministern, generalen Eduardo Pazuello. Han har ersatt Nelson Teich, utbildad läkare, som avgick i förra veckan efter mindre än en månad på posten – enligt uppgift efter att ha motsatt sig Bolsonaros vilja att utvidga användandet av malariamedicinerna.

Läkarförening avråder

Teich populäre företrädare Luiz Henrique Mandetta, även han utbildad läkare, sparkades av presidenten efter att ministern försvarat coronarestriktioner som Bolsonaro tycker är för långtgående.

Världshälsoorganisationen upprepade på onsdagen att hydroxiklorokin endast bör användas inom ramen för forskarstudier.

Samma bedömning gör Brasiliens läkarförening för infektionssjukdomar (Sociedade Brasileira de Infectologia). Malariamedicinerna har ännu inte bevisats vara effektiva mot covid-19 och "bör inte rekommenderas rutinmässigt", skriver föreningen i ett uttalande efter hälsodepartementets nya riktlinjer.

Däremot, varnar föreningen, finns resultat som pekar på en ökad risk för hjärtproblem i form av arytmi, med möjlig dödlig utgång, vid användande av läkemedlen.

Oro för brist

Det finns också oro för att en ökad förskrivning av klorokin och hydroxiklorokin kan leda till en falsk känsla av trygghet som gör att fler struntar i restriktioner och att virusspridningen därmed ökar. En annan farhåga är att det kan bli brist på läkemedlen för patienter med andra sjukdomar.

Flera apotek i Brasilien uppger redan nu att de sålt slut på sina lager, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Presidenten försvarar de nya riktlinjerna med att de inte tvingar någon patient att ta malariamedicinerna. Det handlar helt enkelt om att ge de som vill prova dem möjligheten att göra det, enligt Bolsonaro.

– Vad är demokrati? Vill du inte ha det, så ta det inte, sade presidenten i en intervju i tisdags, och tillade i skämtsam ton:

– De som står till höger tar klorokin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning