Brasilien tackar nej till brandstöd

Bild: AFP/Lehtikuva/Carl de Souza

Brasilien säger tack, men nej tack till ett erbjudande från G7-länderna att ge ekonomiskt stöd för att underlätta släckningsarbetet av bränderna i Amazonas.

– Vi uppskattar erbjudandet, men de resurserna behövs kanske mer i Europa för att hjälpa skogarna där, säger president Jair Bolsonaros stabschef Onyx Lorenzoni.

– Macron kan inte ens undvika en förutsägbar brand i en kyrka som är ett världsarv. Vad tänker han att han ska lära vårt land?, fortsätter han och hänvisar till branden i katedralen Notre-Dame i Paris i våras.

G7-ländernas ledare beslutade i franska Biarritz att skänka motsvarande 235 miljoner kronor till brandbekämpningen i Brasilien.

Brasiliens miljöminister Ricardo Salles har tidigare sagt att G7-ländernas stöd var välkommet. Men efter ett möte mellan president Bolsonaro och landets ministrar ändrade den brasilianska regeringen kurs.

Skogsbränderna som härjar i Amazonas i Brasilien är de är de mest omfattande sedan 2013 och flygplan har satts in för att vattenbomba.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning