Brasilien stoppar vaccinförsök

Försök med det kinesiska vaccinet Sinovac stoppas i Brasilien. Arkivbild. Bild: Eraldo Peres/TT-AP

Brasilien stoppar försök med vaccin från det kinesiska läkemedelsföretaget Sinovac Biotech, som tidigare stått i centrum för en politisk strid i kampen mot coronaviruset.

Uppgifterna kommer mindre än ett dygn efter att läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech meddelade att ett vaccin de utvecklat gemensamt var 90 procent effektivt för att förebygga covid-19 i pågående fas 3-studier.

Den brasilianska hälsomyndigheten Anvisa uppger att de stoppar försöken med det kinesiska vaccinet efter en "allvarlig skadlig händelse" under försöken.

Det är inte fastställt vad som inträffat eller om det har direkt med vaccinet att göra. Sinovac säger i ett uttalande att man är förvissad om att deras produkt är säker och att olyckan inte kan kopplas till försöken.

Vaccinet har sedan tidigare dragits in i en politisk maktkamp. Brasiliens tidigare hälsominister Nelson Teich aviserade att landet skulle köpa 46 miljoner doser. Då grep president Jair Bolsonaro in och sade att det brasilianska folket "inte ska vara någons försökskanin". Sedan dess har hälsoministern sagt upp sig.

Bolsonaro, som har kallat vaccinet "João Dorias kinesiska vaccin", vill hellre köpa in det vaccin Astra Zeneca utvecklar tillsammans med Oxford University.

Denne João Doria, som politiskt står långt från presidenten, är guvernör i São Paulo och tror på Sinovacs vaccin. Han hade tidigare under måndagen beställt 120 000 doser för leverans redan i slutet av november.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning