Brasilien mästare efter lång paus

Dani Alves lyfter segerpokalen medan resten av det brasilianska laget jublar. Bild: Juan Mabromata/Lehtikuva

Tolv års väntan på en stor fotbollstitel är över. Brasiliens herrlandslag i fotboll kunde med visst besvär spela hem Copa América efter 3–1 mot Peru på klassiska Maracanã i Rio de Janeiro.– Det här betyder mycket, vi har gjort något speciellt tillsammans, säger lagkapten Dani Alves.

Copa América skulle bara hem till Brasilien. Årets värdnation har de senaste stora mästerskapen åkt på förnedrande förluster och knappa förluster, men inte sedan 2007 fått lyfta en betydande pokal.

Dagen efter nationalklenoden João Gilbertos död gjorde de gultröjade hjältarna vad de skulle och efter en tyst minut för bossa nova-legendaren inledde Brasilien sin titeljakt. En kvart in i finalen tog sig matchens förgrundsfigur Gabriel Jesus fram på högerkanten, fintade sig förbi två försvarare och slog en snygg crossboll till Everton som helt fri smällde in ledningsmålet vid stolpen.

– Jag var missnöjd efter förra matchen och jag ville verkligen göra allt jag bara kunde för att vi skulle vinna. Jag skulle svettas blod för mina lagkamrater. Hela laget förtjänar alla gratulationer för en jättebra match, sade målskytten efter matchen.

Många varningar

Målet avskräckte inte Peru, som spelade med självförtroende och gjorde allt de kunde för att förstöra hemmafesten. Och när Thiago Silva med bara minuter kvar till halvtidsvilan fick handen på bollen kom den stora chansen. Paolo Guerrero gjorde inget misstag vid straffpunkten och det stod plötsligt 1–1.

Publiken hann knappt sucka över Brasiliens första insläppta mål i turneringen innan ordningen var återställd. Och på nytt var det Gabriel Jesus som fick dem att jubla. Med ett snyggt placerat skott såg Manchester City-spelaren till att hans lag hade 2–1 halvvägs in i finalen.

Andra halvlek blev en grinig affär med många frisparkar och flera gula kort. Med 20 minuter kvar att spela hamnade Gabriel Jesus åter i protokollet, nu för sin andra varning och således en utvisning. Gråtande lämnade han planen, och rev sånär ned domarens VAR-bås på väg till omklädningsrummet.

– Jag vill be alla om ursäkt. Jag hade kunnat undvika utvisningen och jag inser att jag måste växa upp också, sade Jesus efter matchen.

Hyllade av Gareca

Med en man mer försökte Peru sätta större press mot Alisson i Brasiliens mål, men kunde inte utnyttja överläget. I stället kunde Brasilien sticka upp och i ett av få ordnade anfall under slutperioden ordna en straff – som vanligt under turneringen först efter långa diskussioner och VAR-granskande.

Richarlison stördes inte av det lilla tumultet och placerade lugnt in slutresultatet 3–1.

Perus förbundskapten Ricardo Gareca var trots förlusten nöjd med sitt lag, förutom skärpan framför mål.

– De som gör mål är de som får lyfta pokalen, sade han och blickade redan mot kommande VM-kval.

– Brasilien har tusen spelare att välja på, vi har 50. Vi måste komma ihåg hur vi mycket bättre vi har blivit, och det kommer att stärka oss i framtiden.

Peru får därmed vänta till nästa år på ett nytt försök att ta en tredje seger i Copa América. Brasilien har då chans på en tionde titel i turneringen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning