Brasilien favorit också utan Neymar – Lionel Messis Argentina ute efter revansch

Lionel Messi och Argentina har fått uppleva många bittra finalförluster. Bild: Lehtikuva/Gustavo Ortiz

Copa America står på programmet i sommar. Tidsskillnaden gör det svårt att följa matcherna men för nattugglor vankas mycket godis. Brasilien får favorittipset med Colombia och Uruguay som främsta utmanare. Argentina försöker ta kål på en 26 år lång förbannelse.

Sedan laget 1993 finalslog Mexiko efter två mål av megastjärnan Gabriel "Batigol" Batistua har Argentina gått bet i den väldiga kontinentens mästerskapsturnering.

De två senaste turneringarna slutade i bittra finalförluster mot Chile. Båda efter straffar. Efter besvikelsen 2016 meddelade Lionel Messi att han avslutar landslagskarriären. Ett beslut han senare omprövade bara för att i VM 2018 vara med och åka ut tidigt med ett underpresterande Argentina.

Med Messi i laget är allt möjligt men kvalitetsmässigt kan laget knappast mäta sig med Brasilien som har världsklass rakt igenom. I Argentina är det Otamendi, Di Maria, Messi. Agüero och Dybala som ska visa vägen.

– Vi är definitivt inte favoriter i Copan, säger Messi till beinsports.com.

Messi vann visserligen La Liga med Barcelona men säsongen fick en besk eftersmak efter katastrofen mot Liverpool i Champions League och förlusten i den spanska cupfinalen.

– Många gånger har Argentina helt korrekt ansett som de största favoriterna men nu har mycket förändrats i laget och många är med för första gången.

Coachen Lionel Scaloni tog över och började städa upp kaoset företrädaren Jorge Sampaoli lämnade efter sig.

Sampaoli hade gjort succé i Sevilla och förhoppningarna var stora. Men som landslagstränare kom han ingen vart och nya taktiska upplägg som varierade från match till match gjorde att laget inte kunde mäta ut sin fulla potential.

Scaloni har inte samma press på sig nu. En mer oerfaren trupp med mindre stjärnglans gör att laget får slå ur underläge.

– Om Lionel fortsätter att göra det han gör varje söndag med Barcelona går vi långt, säger Scaloni.

Messi själv vet att chanserna att vinna något med fosterlandet blir allt färre i takt med att åren går. Messi, som vunnit allt som går att vinna med Barca, är 32 år gammal och har på sin höjd ett VM och ett par-tre Copa America-turneringar kvar i kroppen. Ett OS-guld från 2008 är en klen tröst då han någon gång tackar för sig.

– Jag har spelat lite färre minuter än tidigare säsonger och kroppen känns fräsch. Mentalt har det varit tungt efter den avslutning vi fick på säsongen men jag ser fram emot Copan. Känns som en bra grupp med bra typer, säger Messi.

Argentina har en tuff grupp med titelaspirerande Colombia och svårtippade Paraguay som motståndare. Gruppens fjärde lag Qatar bjöds in men knappast tack vare idrottsliga meriter.

Brasilien känner pressen

Neymar hade en svår, skadefylld säsong i PSG och en vristskada gjorde att han tackade nej till landslagsuppdrag. Neymars proffsighet har ifrågasatts i PSG då han ordnat stora fester och dansat med kryckor då han gått skadad. Neymars popstjärneimage har också börjat irritera en del av hans landsmän.

I synnerhet som Neymar inte klarat av att föra Brasilien till några bucklor.

En del anser att det till och med kan vara till Brasiliens fördel att Neymar inte kan spela. Neymar vill styra och ställa och hans PR-värde är så stort att det oundvikligen skulle påverka ett redan oerhört påpassat landslag.

Brasilien står värd för Copa America för första gången på 30 år. VM för fem år sedan slutade i tårar efter att Tyskland krossat a selecao i semifinalen.

- Når vi inte final är det en gigantisk missräkning, säger tränaren Tite.

Laget ser ruskigt starkt ut på pappret. Offensiv briljans finns också utan Neymar då Tite förfogar över Philippe Coutinho, Gabriel Jesus, Roberto Firmino och många till.

Defensiven är urstark med Alisson Becker i mål och idel storstjärnor i backlinjen.

Gruppen är rätt beskedlig där Peru känns näst bäst före Bolivia och Venezuela.

– Vi ska spela fin fotboll, vi ska vinna våra matcher och vi ska försöka ta hem bucklan. Själv vill jag utveckla mig själv och bli en bättre tränare för varje dag som går.

Viaplay och Viasat sänder samtliga matcher.

A: Brasilien, Bolivia, Venezuela, Peru.

B: Argentina, Colombia, Paraguay, Qatar.

C: Uruguay, Ecuador, Japan, Peru.

De två bästa samt de två bästa treorna avancerar till kvartsfinal.

Turneringen kör i gång natten till lördagen. Finalen spelas på Maracanã i Rio de Janeiro sjunde juli.

Senaste vinnarna:

2016 Chile

2015 Chile

2011 Uruguay

2007 Brasilien

2004: Brasilien

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning