Brasilianskt hattrick på en halvtimme gav KuPS avancemang i Europa Conference League

Brasilianska Lucas Rangel gjorde hattrick i Europa Conference League-kvalmatchen mot FC Astana. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

KuPS stod för en otrolig comeback i Nur-Sultan. Nästa hinder på vägen mot ett historiskt Europaäventyr är Bundesligalaget Union Berlin.

KuPS fortsätter sin resa i den europeiska klubblagsfotbollen efter hisnande scener i Kazakstans huvudstad Nur-Sultan. Hemmalaget FC Astana, som fick med sig 1–1 från det första mötet på Olympiastadion, fick en drömstart och ledde med 2–0 i paus – men i andra halvlek stod KuPS för en makalös vändning.

Inhopparen Lucas Rangel tände hoppet då han reducerade till 1–2 med en nick från närhåll. FC Astanas tvåmålsskytt Tigran Barseghyan gav ändå gästerna en kalldusch kort därpå med ett hårt distansskott upp i krysset då knappa timmen spelats.

Då steg brassen Rangel fram igen – och igen. Rangel stod först för ett nytt nickmål på en hörna och bara en halv timme efter sitt inhopp var han framme med sin panna igen då han överlistade Astanas målvakt med en svag nick som keepern borde ha tagit.

3–3 hade räckt för att föra matchen till en avgörande förlängning men KuPS var inte redo att ta foten av gaspedalen. Lettiska Janis Ikaunieks tog ner en boll i straffområdet och satte ett studsande skott in i nätmaskorna bara tre minuter efter att Rangel fullbordat sitt hattrick.

Ikaunieks mål blev matchens sista och KuPS avancerar till kvalets playoff-omgång med sammanlagda resultatet 5–4. I fjol gick KuPS till playoff i Europa League-kvalet men blev utslaget i enkelmöte mot rumänska CFR Cluj med siffrorna 1–3.

Comeback efter comeback

KuPS är alltså ett matchpar ifrån att ta sig till gruppspelet i Europa Conference League. Utmaningen i det sista dubbelmötet är gigantisk: Bundesligaklubben Union Berlin.

KuPS har i sommarens Europaspel haft som vana att stå för snygga vändningar. I första omgången led KuPS en 0–1-förlust mot armeniska FC Noah men mosade sin motståndare i returen med 5–0.

I andra omgångens första match mot ukrainska Vorskla Poltava utjämnade KuPS matchen till 2–2 på stopptid. I returmötet upprepade KuPS bragden och gick sedan vidare tack vare ett förlängningsmål av Rangel.

KuPS tar sig an Union Berlin på torsdag nästa vecka. Matchparet avgörs en vecka senare på Olympiastadion i Berlin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning