Brant fall för Norwegian-aktien

Norwegian tar in 6 miljarder norska kronor i en nyemission. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/TT-NTB

Flygbolaget Norwegians aktie rasar över 18 procent på Oslobörsen. Reaktionen kommer efter nyemissionen som tillför Norwegian 6 miljarder norska kronor.

Efter att ha varit handelsstoppad hela förmiddagen blev det brant fall för Norwegian-aktien när handeln återupptogs vid 13-tiden.

Aktien handelsstoppades redan före börsöppningen efter att bolaget meddelat att den aviserade nyemissionen var klar. Enligt ett börsmeddelande var nyemissionen kraftigt övertecknad.

I och med emissionen blir den norska miljardären John Fredriksen, via bolaget Geveran Trading, storägare i det krisande flygbolaget. Geveran Trading tilldelades 139,8 miljoner aktier i nyemissionen och den totala köpesumman beräknas till 875 miljoner norska kronor, ungefär 86 miljoner euro, enligt E24.no.

Norwegian lade fram prospektet med villkoren för nyemissionen i början på maj och emissionen är en del av bolagets senaste krisplan för att försöka överleva pandemin.

Samtidigt har Norwegian ansökt om konkurs för sitt svenska dotterbolag, rapporterar DI. Planen var tidigare att bolaget skulle likvideras i den pågående rekonstruktionsprocessen inom koncernen, men skulder som inte kunnat regleras har tvingat bolaget till konkurs, förklarar kommunikationschefen Charlotte Holmbergh Jacobsson för tidningen.

Enligt henne har konkursförfarandet ingen påverkan på själva koncernen och flygdriften och var heller inte anledningen till handelsstoppet. Bolaget har inga anställda och konkursen ska inte påverka några kunder.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning