Brändövisan, gamla foton och firande - ny kulturförening håller liv i Brändös sekellånga historia

Så här såg det ut när Brändö svenska samskola fick sin tillbyggnad 1955. Bild: Helsingfors stadsmuseum

En ny kulturförening har bildats på Brändö i Helsingfors. Det första projektet är att samla material från hemortens 100-årsfestligheter på ett och samma ställe.

För exakt 115 år sedan, den 11.5.1907, grundades Brändö Villastad Ab av en liten grupp arkitekter, ingenjörer och affärsmän. De drömde om en helt ny sorts förortsboende, i stil med de europeiska trädgårdsstäderna som växte fram.

Det här blev grunden för det Brändö som vi känner i dag. År 2007 firade maan öns 100-åriga historia med ett flertal evenemang som dokumenterades. Den här informationen har nu med hjälp av nygrundade Brändö kulturförening rf samlats på ett och samma ställe.

"Vi grundade kulturföreningen, för att Brändös samfund har genom tiderna hållit på med kultur i många former. Nu strävar vi efter att bland annat upprätthålla kultur traditionen på vår ö och vårt första projekt är Brändös 100-årsjubileums dokumenteringswebbplats. www.kulosaari100.com", säger Brändös kulturförenings sekreterare och grundare Timo Poijärvi i ett pressmeddelande.

Kulosaari 100 jubileumswebbplatsen är föreningens första projekt. På webbplatsen kan man bland annat lyssna på när Harry Blässar och skolelever sjunga Brändövisan eller höra docent Liisa Horelli berätta om hur hur Brändö förändrats under årens lopp (på finska). Mera material kommer att tillkomma på sidan efterhand.

Webbplatsen är för tillfället enbart på finska. Johanna Wartio, ordförande för Brändö kulturförening rf, säger ändå att man hoppas översätta den till svenska.

– Vi ville att webbsidan skulle vara ute till årsdagen så vi har ännu inte hunnit söka understöd för att översätta den. Vi ämnar ändå närma oss stiftelser som kunde hjälpa till så att vi kan finansiera arbetet, säger Wartio.

Den nya föreningen grundades på våren 2022 och har som mål att upprätthålla och stödja konst- och kulturverksamheten samt främja kulturtradition på hemorten. Föreningen är grundad av Brändöborna Timo Poijärvi, Tuija Poijärvi, Johanna Wartio och Olavi Uusivirta.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning