Brandmästare varnar för bedrägliga isar – sökinsats i Helsingfors efter larm

Havsisarna kan verka lockande men är förrädiska i huvudstadsregionen just nu. Bilden är från 7 december och visar Stora Räntan i Helsingfors. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Havsisarna i huvudstadsregionen är mycket opålitliga, varnar jourhavande brandmästaren i Helsingfors. På lördagen gjorde räddningsverket en stor uttryckning efter larm om att folk hade gått genom isen.

Larmet kom från Gammelstadsviken i Helsingfors på lördagen. En person hade på avstånd sett en grupp långfärdsskridskoåkare ute på isen som en stund senare var försvunnen. I stället kunde personen se något slags bylte, och befarade det värsta: att isen hade brustit.

En räddningsenhet från Helsingfors räddningsverk och brandmästaren ryckte ut. Till sin hjälp hade de också drönare utrustad med värmekamera.

Som tur var visade det sig vara falskt alarm. Under operationen kunde räddningsverkets personal ändå konstatera att isarna är mycket svaga, något som också sjöbevakningen bekräftar.

Samtidigt kunde också brandmännen se fler skridskoåkare. Jourhavande brandmästare Ville Estlander avråder starkt från att man beger sig ut på isarna.

– De ser förstås lockande ut nära solen skiner, men isarna är verkligt förrädiska. Vi rekommenderar inte att man beger sig ut på dem. Själv skulle jag inte äventyra med något sådant, säger han.

Förutom att fara för liv finns, betonar han att sökinsatser kräver resurser som kan behövas på annat håll.

En annan enhet försökte få kontakt med de långsfärdsskridskoåkare som var ute, men lyckades inte med det.

Räddningsverkets varning gäller förstås också andra än skridskoåkare. Rapporter om pimpelfiskare har också förekommit.

Läs också: Bettina Sågbom-Ek: Dra inte all is över samma kam

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning