Brandkåren ryckte ut till eldsvåda i Åbo – var solljus i fönster

Egentliga Finlands räddningsverk fick ett falskt larm om en eldsvåda i stadsdelen Suikkila i Åbo tidigt på onsdagsmorgonen. Bild: Mikael Piippo/SPT

– Det var morgonsolens vackra röda sken som speglade sig i fönstren, säger jourhavande brandmästaren Riku Koskinen vid Egentliga Finlands räddningsverk.

Klockan kvart över tre på natten mellan tisdagen och onsdagen tog Egentliga Finlands räddningsverk emot ett larm om en eldsvåda i ett hus vid Varnagatan i Åbo. Personen som larmade räddningsverket sade att det brinner i grannhuset.

"Branden" visade sig dock vara reflektioner av solljus som träffade grannhusets fönster.

– En stund efter det första larmet fick vi en anmälan om att det var falskt alarm. En av våra enheter besökte platsen för säkerhets skull och konstaterade att det var morgonsolens vackra röda sken som speglade sig i fönstren, säger jourhavande brandmästaren Riku Koskinen vid Egentliga Finlands räddningsverk.

Enligt Koskinen är det inte ovanligt att solljusets reflektioner i fönster orsakar falska larm om bränder på våren och i början av sommaren.

– I synnerhet om det är dimma kan morgonsolens ljus se ut som rödaktig rök.

Räddningsverket tar alla larm på allvar och utgår alltid från att det är frågan om en verklig brand, betonar Koskinen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning