Bränderna stänger delar av Los Angeles

För tillfället härjar tre stora bränder i Kalifornien. Bild: Lehtikuva/David Mcnew

Det råder kaos i Kalifornien, skriver Peppe Öhman om läget i den brandhärjade delstaten.

I Kalifornien härjar för tillfället några av de mest destruktiva bränderna genom historien. En uppe i norra Kalifornien och två nere i Los Angeles-området. I Malibu nordväst om Los Angeles har hela staden evakuerats och på stränderna står hästar, hundar, alpackor och andra djur. Brändernas storlek beror på torkan och den starka vinden.

På torsdag kväll i Malibu ber servitören på restaurangen att vi ska hålla i våra glas så de inte välter på grund av den hårda Santa Ana-vinden. Då vet vi inte ännu att en liten brand startat i Woolsey Canyon öster om oss. När jag följande morgon kör upp till stallet i Topanga nordväst om Los Angeles blåser det fortfarande hårt och jag kör rakt mot ett stort rökmoln. Inga trafikljus fungerar och trafiken segar sig fram. Väl uppe i stallet har alla hästar vita namnlappar och personalen förbereder sig på evakuering. Ingen är ändå speciellt orolig. Än så länge blåser det åt rätt håll, bort från stallet.

Fakta om bränderna

För tillfället härjar tre stora bränder i Kalifornien. Kring Los Angeles härjar “Woolsey fire" och ”Hill Fire” över ett område på sammanlagt ca 142 kvadratkilometer. I Norra Kalifornien kallas branden ”Camp fire”. Där har staden Paradise brunnit upp och nio personer dött, fem av dem i sina bilar. Utanför Los Angeles har brandmännen hittat två döda personer, men inte ännu bekräftat om de avlidit på grund av bränderna. Enligt väderprognoserna kommer vindarna att öka ännu mer mellan söndag och måndag.

Jag rider och när jag lämnar stallet några timmar senare har elnätet sluta fungera. Det finns heller ingen täckning på mobiltelefonerna. Jag kör långsamt ner mot Pacific Coast Highway och när jag når Stilla havet är trafiken massiv. En lång kö av bilar ringlar sig söderut från norra Malibu där bränderna är som värst. Jag möter minst tio brandbilar med påslagna sirener. Telefonen fungerar en kort stund och min man ringer för att berätta att hela Malibu evakueras. Det brinner också i Ventura County och Thousand Oaks samt i Griffith Park där Los Angeles Zoo nu förbereder sig för att evakuera djuren. Rökmolnet ovanför Malibu blir allt större och på radio säger de att noll procent av bränderna är under kontroll.

Varje år drabbas Kalifornien av massiva skogsbränder. Man talar till och med om skogsbrandssäsongen som infaller varje höst i september/oktober. Bränderna är en naturlig del av den biologiska cykeln för att skapa plats för nytt liv. Torkan i Kalifornien har ändå gjort att bränderna blir våldsammare och sprids i allt större områden. Skogsbrandsäsongen blir också allt längre för varje år som går. I år började den redan i början av juli, en rekordvarm och –torr sommar. Ifjol sträckte säsongen sig till december då bland annat Finlands generalkonsulat i Los Angeles var tvungen att avboka självständighetsfesten på grund av elden.

På CNN varnar experter för att den globala uppvärmningen sannolikt leder till skogs- och markbränder året om. President Donald Trump är av annan åsikt Han skyller bränderna enbart på misskötsel av skogar och hotar med att dra in på federala bidrag till Kalifornien.

Santa Monica Bild: Jeanette Öhman

Bränderna sprider sig

På fredagskvällen går vi ner till stranden och ser det rödorangea ljuset från bränderna norr om Santa Monica. Följande morgon går telefonen het. Vänner i Malibu sms:ar och lugnar oss genom att berätta att de befinner i säkerhet. En väninna med djur uppe i Topanga Canyon skriver att hon tagit emot några hästar från Malibu. En av hästarna har sparkat en annan så den brutit benet och hon nu väntar på att veterinären ska komma och avliva djuret. Senare samma dag är hon tvungen att transportera bort alla sina djur. Elden kommer allt närmare. Fler än 150 hus har brunnit ner i området och drygt 2000 brandmän kämpar med släckningsarbetet. Kaliforniens splitternya guvernör Gavin Newsom utlyser nödläge och ber om federala bidrag för att tämja elden.

På lördag förmiddag lokaltid har 250 000 personer varit tvungna att lämna sina hem, bland annat musikerna Lady Gaga och Cher, realityfamiljen Kardashian, skådespelarna Alyssa Milano och Guillermo Del Toro. Skådespelaren Charlie Sheen efterlyser sina föräldrar, Martin och Janet, på Twitter. De hittas senare välbehållna på Zuma beach i Malibu. På stränderna i Malibu står också hästar, hundar, alpackor, åsnor och andra djur tillfälligt placerade. HBO meddelar att inspelningsplatsen av tv-serien Westworld har brunnit ner. På Twitter uppmanas man att lämna på sprinklersystemen på i trädgårdarna.

I Santa Monica luktar det rök och myndigheterna uppmanar oss att stanna inomhus. En kompis tar flyget upp till San Francisco och berättar att piloten varnat dem för röklukten inne i planet kommer att vara obehaglig en stund.

Väderleksrapporten lovar svagare vindar under lördag lokal tid, det ger brandmännen en chans att tänja elden. På söndag och måndag ska vinden växa i styrka igen.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning