Bränderna i Grekland befaras skrämma bort turister

Branden slog till med hård kraft mot strandorten Mati, öster om Aten. Bild: Lehtikuva-AFP/Savas Karmaniolas

Det brandhärjade Grekland är ett av finländarnas absolut populäraste resmål på semestern. – De lokalbor jag talat med är sorgsna snarare än rädda, säger Kirsi Marttinen, som just nu semestrar i Nea Makri.

Kirsi Marttinen semestrar på egen hand i turistorten Nea Makri i Attikaregionen, som drabbats hårt av bränderna. Byn Mati som totalförstörts i branden ligger 10 km bort och Marttinen berättar att hon åkt förbi där då hon anlände på tisdagskvällen.

– Då jag tog bil från flygfältet var det för mörkt för att se förstörelsen, men man kände lukten av rök, säger Marttinen.

I Nea Makri är allting ändå lugnt.

– Här brinner det inte, och de lokalbor jag talat med är sorgsna snarare än rädda. Livet måste gå vidare, och man oroar sig mest för att det här ska skrämma bort turisterna.

Missnöjd med medierapportering

Marttinen har invändningar mot hur medier, såväl lokala som internationella, rapporterat om krisen:

– Om man läser tidningarna får man lätt intrycket av att hela landet står i lågor, säger Marttinen som i stället efterlyser konkret och saklig information om vilka ställen som drabbats och vilka som inte gjort det.

Grekland är ett av finländarnas absolut populäraste länder att semestra i, och resebyrån Aurinkomatkat har sammanlagt 25 resmål i landet. Men enligt kommunikationsansvariga Annina Metsola ligger alla Aurinkomatkats semesterorter på öar långt från de brandhärjade delarna av landet:

– Vi har förberett en nödplan för våra resenärer i samarbete med finska och lokala myndigheter, som vi aktiverar då nationella kriser som till exempel naturkatastrofer drabbar länder där vi är aktiva, förklarar Metsola.

– Men eftersom inget av våra resmål just nu hotas av bränderna så har vi inte behövt aktivera den, utan avvaktar fortsatta instruktioner från myndigheterna.

Finländare medvetna resenärer

Jessica Virtanen på resebyrån Tjäreborg berättar att deras situation är snarlik: den absoluta majoriteten av alla turister befinner sig på någon av semesteröarna i den grekiska skärgården som Kos eller Rhodos och behöver inte oroa sig för flammorna på fastlandet.

– Vi har just nu en resenär som på egen hand befinner sig nära det drabbade området. Vi har varit i telefonkontakt med honom och sett till att han är medveten om situationen och håller sig uppdaterad om säkerhetsläget.

Både Metsola och Virtanen håller med om att finländare i allmänhet tenderar att vara medvetna och välinformerade resenärer som sällan behöver extra hjälp, även om byråernas guider alltid står till tjänst tjugofyra timmar om dygnet särskilt under krissituationer. Virtanen vill ändå påminna om att man alltid ska vara försiktig och hålla sig uppdaterad om läget via olika källor:

– Om man själv befinner sig i händelsernas mitt och inte upplever att man är i fara kan det lätt kännas som om andra överdrivit situationens allvar. Det lönar sig ändå att tänka på att man inte har hela helhetsbilden, och att lita på till exempel mediernas varningar, säger Virtanen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03