Bränder stoppade självständighetsmottagningen i Los Angeles

En helikopter släpper vatten på ett hus i Bel Air under onsdagen. Bild: Lehtikuva / AFP / Frederic J. Brown

Stora markbränder härjar i Los Angeles. Den senaste tvingade Finlands generalkonsul Stefan Lindström att fly från sitt hem.

Runt femtiden lokaltid på onsdag morgon antändes en brand i västra Los Angeles, elden spred sig snabbt och polisen uppmanade invånarna att omedelbart lämna området. På onsdag kväll lokal tid hade 46 000 personer evakuerats. Ett av husen i Bel Air är Finlands residens där generalkonsul Stefan Lindström förberedde sig för självständighetsmottagningen som skulle börja klockan åtta. Runt 330 personer hade tackat ja till festen.

– Personalen kom redan klockan fem på morgonen för att förbereda mottagningen. Vi skulle bland annat visa slottsfesten på en jättestor skärm. Min hustru och jag hade precis vaknat när vi fick höra att det lyser rött av bränder över hela bergen vid huset, säger Stefan Lindström.

Lindström skyndade ut på gatan för att få en uppfattning om brändernas omfång. Utanför pratade han med en av vakterna som sade att det såg riktigt illa ut. Några minuter senare anlände polisen som uppmanade invånarna att omedelbart lämna sina hem. Familjen Lindström fick bara några minuter på sig att packa ner sina datorer och lite kläder. Resten av dagen försökte familjen genom tv och sociala medier få en uppfattning om deras hus stod i lågor.

– Vi såg att flera hus i grannskapet brann och att elden närmade sig vårt hus från två olika håll. Tänk om detta hade hänt under mottagningen med över 300 gäster hos oss! Det var tur i oturen att ingen blev skadad, materiella skador är helt sekundärt.

På eftermiddagen fick Lindström en chans att besöka hemmet för att hämta mediciner och ta med sig några värdeföremål. Då brann det ännu i ett av grannhusen. En av USA:s mest trafikerade motorvägar, Interstate 405, som löper igenom området stängdes av och Los Angeles-trafiken är nu ännu värre än vanligt. Universiteten UCLA, som bara ligger några kilometer ifrån evakueringsområdet, uppmanade studenter och personal att stanna hemma. Också skolorna i västra Los Angeles höll stängt på grund av den dåliga luftkvalitén.

Branden under kontroll

350 brandmän kämpar mot lågorna och på onsdag kväll lokaltid brinner det fortfarande. Femton byggnader har skadats och fyra har brunnit helt ner. Borgmästaren Eric Garcetti har utlyst ett krisläge. Branden är nu under kontroll, men i slutet av veckan väntas vindar med en hastighet upp till 25 meter i sekunden som kan förvärra läget. Det här är den fjärde stora skogsbranden som för tillfället härjar i Södra Kalifornien. Skogsbränder är vanliga den här tiden på året, men de har fått en större omfattning på grund av det uteblivna novemberregnet. År 1961 brann 500 hus ner i samma område på grund av en skogsbrand. Den här gången ser skadorna lyckligtvis ut att bli mindre.

I kväll tar Lindström med familj in på hotell i Santa Monica och stannar där fram tills att brandkåren ger dem tillstånd att återvända hem.

– Jag hoppas verkligen att vi kan ordna en självständighetsmottagning för finländarna här i Los Angeles när allt lugnat ner sig igen.

Gettymuseet hotat

Totalt har över 230 000 människor har tvingats fly på grund av bränder i Kalifornien, och tusentals hem hotas.

Myndigheterna har utfärdat en så kallad lila varningsnivå, något som aldrig utfärdats tidigare, på grund av extremt kraftig och farlig vind som kan nå upp till 36 meter per sekund.

Den kraftiga vinden gör det svårare för brandmännen i släckningsförsöken. Men de har lyckats släcka den brand som hotat Gettymuseet, med flera berömda konstverk, enligt AP.

USA:s president Donald Trump tänker och ber för alla drabbade, skriver han på Twitter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning