Bränder och dödsfall – värmeböljan fortsätter

En ung fransman svalkar sig i Montpellier. Bild: Pascal Guyot/Lehtikuva-AFP

Den extrema hettan i Europa, som lett till rekordtemperaturer och skogsbränder, forsätter under lördagen.

Bränder rasar på flera platser i Spanien och Frankrike. En brand som startade på fredagskvällen i staden Almorox, väster om Madrid, har lett till att en by evakuerats. En annan skogsbrand härjar nära Toledo, söder om huvudstaden.

Samtidigt fick brandmän under lördagen till slut kontroll på den stora skogsbrand i nordöstra Katalonien som bröt ut på onsdagen och som spridits i och med hettan och starka vindar.

I regionen Gard i Frankrike rasar också flera bränder. Lokala medier rapporterar att en man har gripits för att ha anlagt bränder.

Det var i samma sydfranska region som byn Gallargues-le-Montueux på fredagen uppmätte 45,9 grader, den högsta temperaturen i Frankrike någonsin.

Under de senaste dagarnas värmechock, som kulminerade under torsdagen och fredagen, har Frankrike, Spanien, Italien och delar av Centraleuropa uppmätt sina högsta temperaturer någonsin.

Under lördagen lägger sig hettan i Frankrike, som mildrats något, som ett band över de centrala delarna. För miljonstäderna Paris och Lyon är lördagen den varmaste dagen, med omkring 37 grader.

Hettan har redan krävt flera liv, inklusive en 17-årig jordbruksarbetare i Spanien och en 72-årig hemlös man i Italien. I Frankrike och Tyskland rapporteras också om flera värmerelaterade dödsfall, framför allt bland äldre.

Röda korset i Frankrike hjälper hemlösa i Tours. Bild: Guillaume Souvant/Lehtikuva-AFP

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning