Bedrövad vd efter branden i Meiras kafferosteri: "Det är vatten överallt"

Räddningsverket har jobbat med eftersläckningen av vindsbranden vid Meiras kafferosteri i Vallgård hela natten. Fortfarande pyr elden under taket, som kommer att rivas upp under dagens lopp. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Efter att räddningsverket åter inledde släckningsarbetet vid Meiras kafferosteri i Vallgård på tisdagskvällen kan man nu meddela att branden är släckt. Elden härjade på Sturegatan i närmare två dygn.

Vindsbranden som bröt ut vid Meiras kafferosteri på Sturegatan i Helsingfors är nu släckt. Det kan jourhavande brandmästare Samuli Saarioinen meddela på onsdagsmorgonen.

– Vi fick jobba med brandhärden i betonggolvet fram till klockan tre i natt, men nu är den släckt, säger Saarioinen.

Under tisdagskvällen upptäckte räddningsverket att branden inte var över.

– Under eftersläckningsarbetet märktes en ny brandhärd inuti betonggolvet och nu är släckningsarbetet i gång igen. Just nu har vi sex enheter på plats och trafiken utanför byggnaden är avstängd, sade jourhavande brandmästare Janne Taskinen till HBL strax efter klockan 21 på tisdagskvällen.

Räddningsverket jobbade med att hålla branden under kontroll hela tisdagskvällen och till slut kunde man konstatera att faran var över.

– Sedan klockan tre i natt har vi haft en enhet på plats som bevakat situationen för säkerhets skull, säger Saarioinen på morgonkvisten.

Uppgivenhet på rosteriet

Meiras vd Raimo Sinisalo var bedrövad när HBL talade med honom per telefon på tisdagsmorgonen. Han var på plats vid rosteriet, tillsammans med ett par produktionschefer och en handfull personal från underhållsavdelningen.

– Det är vatten överallt. Vi kan ännu inte gå in i den brandskadade delen av byggnaden. Vi kan inte heller uppskatta hur stor skada branden har åstadkommit i rosteriet innan eftersläckningen är klar, säger Sinisalo.

Just nu står allt stilla vid kaffe- och kryddfabriken i Helsingfors. Meira har 180 anställda som arbetar vid enheten i Vallgård och de har uppmanats stanna hemma under tisdagen.

– Vi har kallat in underhållsenheten i hopp om att vi ska kunna börja städa upp efter branden och släckningsarbetet. Men det är för tidigt att säga när vi kan återuppta kafferostningen, säger Sinisalo.

Det finns en liten strimma hopp i den annars dystra och sotsvarta tisdagsmorgonen vid Sturegatans kafferosteri.

– Som det ser ut just nu har kryddavdelningen klarat sig oskadd. Det skulle i så fall betyda att vi kan köra i gång arbetet på kryddsidan så fort vi har testat att alla elapparater fungerar som de ska. Det kan kanske ske redan i slutet av den här veckan. Först måste vi städa bort allt vatten, säger Sinisalo.

Under tisdagsförmiddagen klarnade det att den produktionsutrustning som fanns på den eldhärjade vinden är skadad och kräver reparation. Också en del elapparater har tagit skada.

Raimo Sinisalo misstänkte redan på måndagen att branden hade fått sin början i en av de tre rostningsmaskinerna. Den egentliga brandorsaken och starttidpunkten klarnar först när teknisk personal kommer åt att undersöka produktionslokalen.

På Meira försäkrar man att branden inte påverkar finländarnas julfirande, för alla kaffe- och kryddleveranser har redan levererats till dagligvaruhandeln.

Tisdagsnatten var lång

Branden höll räddningsverket sysselsatta under natten till tisdagen. På morgonen sade jourhavande brandmästare Petri Korhonen på Helsingfors räddningsverk:

– Det blossar fortfarande upp eldslågor under taket, där eftersläckningen pågår. Det är ett långsamt handarbete, då taket måste rivas upp en bit i taget för att vi ska komma åt att släcka alla brandhärdar som pyr där.

Eftersläckningsarbetet torde inte störa morgontrafiken genom Vallgård, utan gatorna kring Meiras rosteri är öppna för biltrafik helt normalt. Men brandlukten hänger kvar över kvarteret och det bildas fortfarande rök på taket.

– Vi har fem enheter på plats, FBK medräknat, och den här branden kommer nog att hålla oss sysselsatta hela dagen, säger Korhonen.

Det är fortfarande för tidigt att säga något om brandorsaken, menar Korhonen. Den utredningen kan starta först när branden är helt släckt och brandplatsen har svalnat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning