Braksuccén Estrids bokklubb återvänder

Bild: Nina Nordström

Estrids bokklubb är tillbaka med en ny säsong i höst. Den hyllade finlandssvenska webbserien vill väcka läslusten bland unga läsare och tipsa både barn och föräldrar om nya, bra barnböcker.

När Estrids bokklubb återvänder i augusti får programvärden Estrid Airas, 11, dela på programledarskapet med tioåriga Milo Laurent.

– Att vara med i programmet är ännu roligare än jag trott! Det är intressant att höra hur olika författare tänker och vad de själva tycker om att läsa, säger Milo.

Konceptet är bekant: Estrid och Milo turas om och intervjuar författare och illustratörer till populära barnböcker. Nytt för i år är att bokklubben utökats med tio stycken bokpratarbarn, som diskuterar böckerna inför intervjuerna. Dessutom ställer programledarna en tittarfråga i varje avsnitt.

I den kommande säsongen medverkar Tove Appelgren, Maija Hurme, Malin Kivelä, Minna Lindeberg, Kasper Strömman, Anna Härmälä, Sanna Tahvanainen och Martin Widmark.

I höst kommer också den finlandssvenska läsambassadören Katarina von Numers-Ekman att ge skrivtips. På programmets blogg kan man också hitta pedagogiskt material för varje avsnitt, som hjälper lärare att arbeta med Estrids bokklubb i klassrummet.

Kritikerrosad

Första säsongen av webbserien togs emot med rungande lovord i höstas. "Estrids bokklubb borde omedelbart visas i alla svenska lågstadieklassrum", skrev Expressen.

– Folk säger att det krävs att man får beröm i Sverige innan man i Svenskfinland ska inse att man lyckats. Kanske ligger det något i det, säger producenten och regissören Sanna Sofia Vuori.

Utgångspunkten har alltid varit att fokusera på barnens egna perspektiv. Vuori säger att produktionsteamet i säsong två satsat ännu med på att låta barnen själva ta plats och styra diskussionerna.

Bra böcker slukas

När HBL besöker inspelningsstudion i Helsingfors har Estrid just blivit klar med att intervjua svenska författaren Martin Widmark – en av hennes favoritgäster den här säsongen. Hon berättar att hon är nöjd att de nu är två som axlar programledarskapet.

– Det är enklare att jobba när man inte behöver göra allt själv.

Den nya programvärden Milo gillar själv att läsa äventyr och fantasy – Harry Potter och Jan Guillous Arn-serie är bland favoriterna. Just nu är han mitt i Jonas Jonassons Mördar-Anders och hans vänner.

– Böcker som handlar om mytologi är intressanta. Jag gillar att få veta hur människor tänkte förut, berättar han.

Det är precis vid tioårsåldern som många pojkar slutar läsa, och statistiken visar att pojkar läser allt mindre överlag. Det känner också Milo till – många av hans killkompisar läser inte alls, eller väldigt lite. Men det handlar inte bara om ointresse, påpekar han. När man en gång hittar en bok man gillar så slukar man den oavsett om man brukar läsa eller inte.

– Jag tror det är viktigt att föräldrarna hjälper till med att hitta rätt slags böcker och att man börjar tidigt. Ju tidigare man börjar, desto sannolikare är det att man fortsätter läsa. Och så är det dessutom roligare att läsa ju bättre man är på det, säger Milo.

Andra säsongen av Estrids bokklubb sänds i höst. Första avsnittet publiceras den 28 augusti och sänds varannan vecka fram till jul.

Du kan följa Estrids bokklubb på bloggen estridsbokklubb.ratata.fi där du hittar bland annat författarpresentationer och pedagogiskt material.

Serien finns tillgänglig via HBL.fi, Fantaskop Films och Förlaget M:s hemsidor samt på Youtube.

Estrids bokklubb är en produktion av Fantaskop Films i samarbete med Den finlandssvenska läsambassadören, Förlaget, Schildts & Söderströms, Bonnier Carlsen, Sagateater, Richardsgatans bibliotek och Hufvudstadsbladet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning