Brakseger krävs mot Israel – så tar sig Finland vidare i VM-kvalet

Teemu Tamminen måste fortsätta leverera då Finland möter Israel i hans hemmahall i Riihimäki på onsdag. Bild: Thomas Sundström

Brakförlusten mot Grekland förstörde mer eller mindre Finlands chanser att ta sig vidare i VM-kvalet i handboll. Men herrlandslaget har fortfarande en teoretisk chans att ta hem gruppsegern och avancera till följande kvalfas.

Efter 22–36-förlusten mot Grekland var det nog många som gav upp hoppet om att Finlands herrlandslag i handboll skulle ta sig vidare från VM-kvalets första fas. Förlusten med 14 bollar betyder att Finland får det ytterst svårt att ta hem gruppsegern som krävs för avancemang till följande fas.

Det troliga är att Finland slutar tvåa eller trea i gruppen och får koncentrera sig på kommande kval i stället för att jaga en historisk VM-plats.

Inför onsdagens hemmamatch mot Israel är utgångsläget enkelt för Ola Lindgrens lag – Finland måste vinna stort mot Israel samtidigt som Israelerna måste slå Grekland med lika klara siffror.

För en finländsk gruppseger krävs inte bara ett utan två mirakel.

För det första måste Finland slå Israel med minst 12 måls marginal då lagen möts i Riihimäki. Om hemmalaget inte lyckas ta en så stor seger är allt hopp om avancemang ute.

Förutom att det krävs en brakseger av det finländska laget måste Israel dessutom tvåla till Grekland med exakt samma segermarginal som Finland haft mot israelerna. Det betyder att om Finland vinner över Israel med minst 12 måls marginal måste Israel slå Grekland med exakt samma marginal för att Finland ska bli gruppsegrare.

Om Finland vinner med 12 måls marginal och Israel inte lyckas slå Grekland med lika stor marginal är Grekland gruppetta och avancerar till det följande kvalskedet.

Om Finland tar en seger med minst 12 måls marginal men Israel slår Grekland med större marginal än laget förlorat mot Finland med är det israelerna som avancerar från kvalet som gruppsegrare.

Om Finland vinner matchen mot Israel med elva måls marginal kan laget fortfarande ta hem gruppsegern. Om då Israel slår Grekland med elva måls marginal stannar alla tre på jämna poäng och en målskillnad på plus-minus noll i inbördes matcherna. Då är det antal gjorda mål i inbördes matcherna som avgör. Om alla då också har samma är det hela gruppens målskillnad som avgör – det vill säga också matcherna mot Cypern räknas med.

I de här uträkningarna är utgångspunkten att både Finland och Grekland besegrar gruppjumbon Cypern i de återstående matcherna. Cypern har inlett VM-kvalet med fyra klara förluster och har inga som helst chanser att vara med i kampen om gruppsegern. Grekland har dessutom fördelen att möta cyprioterna på hemmaplan. I bortamatchen blev det en solklar 31–18-seger. Så de finländska herrarna ska nog inte räkna med allt för mycket hjälp av Cypern.

Cypern-Grekland 18-31

Israel–Finland 33–32

Finland–Cypern 30-20

Grekland–Israel 26-25

Grekland–Finland 36-22

Cypern-Israel 23-33

Israel–Cypern 28–21

Finland–Grekland 32–28

Grekland 4 3 0 1 121–97 6

Israel 4 3 0 1 119–102 6

Finland 4 2 0 2 116–17 4

Cypern 4 0 0 4 82–122 0

Återstående matcher:

8.1: Grekland–Cypern, Finland–Israel.

11.1: Israel–Grekland.

12.1: Cypern-Finland.

Gruppsegraren avancerar till följande skede av VM-kvalet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning