Sverige på väg in i regeringskris – oppositionen enig om misstroende

Faller den svenska regeringen efter bråk om bostadshyror? Bild: Jessica Gow/Lehtikuva/AFP

– Vänsterpartiet saknar nu förtroende för regeringen, säger partiets ordförande Nooshi Dadgostar. Hon säger att man kommer söka om en missförtroendeomröstning mot regeringen Löfven i början av nästa vecka. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är beredd att fälla regeringen.

Under torsdagseftermiddagen skrev talmannen Anders Norlén på riksdagens webbplats:

"Den 17 juni framställde Sverigedemokraterna ett yrkande om misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (Socialdemokraterna). Talmannen har därefter beslutat att en misstroendeomröstning ska hållas på måndag den 21 juni klockan 10.00".

Statsministern kommenterade misstroendehotet med att anklaga Vänsterpartiets agerande för ansvarslöshet. Han säger det här kastar in Sverige i ett politiskt kaos.

Om sin egen och regeringssituation säger han:

– Jag har två alternativ. Det ena är att utlysa extraval. Det andra är att begära om entledigande, säger han. Jag ska fundera igenom det här väldigt noga.

Själva sakfrågan är om det ska införas fri hyressättning på nyproducerade bostäder som Vänsterpartiet inte kan acceptera. Ett förslag som Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna kom överens om när de gick in för det så kallade januariavtalet med sina 73 punkter.

Det här är inte första gången som Vänsterpartiet hotar fälla regeringen. Förra gången handlade det om arbetslagstiftningen. Då var Jonas Sjöstedt ordförande för partiet och hotet fullföljdes inte. I en direktsändning i Sveriges television drog han tillbaka hotet vilket fick Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att tvivla på den här sortens hot.

Frågan om marknadshyrorna har varit en sten i skon för Vänsterpartiet och för drygt 48 timmar sedan ställde Vänsterpartiet ett ultimatum till regeringen: gör inga ändringar i hyreslagen eller inled förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Tanken var att fri hyressättning skulle gälla på nyproducerade bostäder från och med sommaren 2022. Förslaget inbegriper inte de bostäder som finns i det nuvarande hyresrättssystemet. Helt fri är ändå inte hyressättningen i förslaget som utredaren Kazimir Åberg presenterade för ett par veckor sedan. Hyran får inte väsentligt överstiga motsvarande lägenheters och får inte heller överstiga ändringar i konsumentprisindexet.

Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet anser att marknadshyrorna skulle rasera det svenska systemet.

– Vi sa tidigt att vi inte kommer gå med på punkten om marknadshyror. Regeringen har än så länge inte gått med på våra krav. Regeringen har tidigare varit ute med ett meddelande om att föra samtal med parterna, men det är skillnad på samtal och förhandlingar, sa hon på en pressträff på torsdagen.

Regeringen försökte nämligen kontra med att bjuda in parterna på bostadsmarknaden för att samtala om problemet. Det här skrev justitieminister Morgan Johansson till TT.

Vad anser borgerliga partierna?

Väldigt snabbt gick hela det borgerliga blocket in för ett misstroende.

På en pressträff meddelar Kristdemokraternas ordförande Ebba Busch att partiet kommer att "rösta rött", att fälla Stefan Löfvens regering.

Busch har flera gånger tidigare sagt att den socialdemokratiskt ledda regeringen aldrig borde ha tillträtt.

Hon kan inte säga om det blir extra val eller en så kallad talmansrunda där man försöker hitta en ny statsminister.

Det största oppositionspartiet Moderaternas företrädare Tobias Billström hakar också på misstroendet.

– Vi är beredda att ta över. Vi har en färdig politik för Sverige, sa Billström när han tillfrågades om missförtroendet.

Vänsterpartiet och det borgerliga blocket har tidigare varit beredda på att fälla regeringen men nu är tonen mera kritisk.

Själva sakfrågan har egentligen kommit i skymundan. Delar av det borgerliga blocket, Moderaterna och Kristdemokraterna, anser att reformen av hyrorna kommer att leda till att bostadsköerna minskar eftersom fler bostäder kommer att byggas. Enligt kritikerna leder förslaget bara till högre hyror. SD är emot förslaget med fria marknadshyror för nybyggen.

Men det som är mest oroande för oppositionen, som behövs för att fälla regeringen, är att Vänsterpartiet tidigare har agerat enligt principen "tomma tunnor skramlar mest". Hoten har inte lett någon vart och därför är det nu oklart om Moderaterna och KD går med i det här missförtroendet.

Vänsterpartiets ordförande Dadgostar säger också att det inte är en "dealbreaker" om Sverigedemokraterna är med om missförtroendet. Sverigedemokraterna har lämnat in ett yrkande om misstroende mot statsministern till talmannen.

– Det här är något vi strävat efter efter att den här regeringen tillträdde, säger Henrik Vinge, SD:s gruppledare i riksdagen.

Artikeln uppdaterades 18.35 med Stefan Löfvens kommentarer.

Artikeln är uppdaterad 15.05 med kommentarer från Ebba Busch (KD) och Tobias Billström (M).

På måndag klockan 10 svensk tid röstar den svenska riksdagen om förtroendet för statsminister Stefan Löfven och hans ministrar.

Om Löfvens regering faller kan det antingen utlysas extraval eller så entledigades Löfven av talmannen man inför en så kallad talmansrunda.

Extraval ska utlysas av regeringen inom tre månader efter beslutet är fattat. Regeringen slår också fast datum för valet. Senaste gång det ordnades extraval i Sverige var 1958.

Talmansrunda betyder att riksdagens talman lägger fram ett nytt förslag till statsminister för omröstning i riksdagen. Innan talmannen lägger fram ett sådant förslag ska han samråda med företrädare för riksdagens partigrupper, i praktiken är det oftast partiledarna. Det innebär att talmannen diskuterar med partiföreträdarna i tur och ordning, samtal som ofta kallas för "talmansrundor".

Det finns också en möjlighet att Vänsterpartiet drar tillbaka misstroende men de har nu "gett bindande garantier" för att så inte kommer att ske.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning