Bråda tider för polisen på valborg

Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Fler fall av misshandel, skadegörelse och fickstölder i kombination med tiotusentals förfriskade majfirare. Det förbereder sig polisen på inför valborgshelgen.

– Vi förväntar oss en glad folkfest med karnevalsstämning. Eftersom det finns alkohol med i bilden är polisen redo att lugna ner situationen där det behövs.

Det säger överkommissarie Seppo Kujala precis efter ett möte där han har gått igenom Helsingforspolisens strategi inför årets valborgsfestligheter.

Kujala efterlyser bra väder och gott humör. Ett orosmoment med tanke på trängseln omkring statyn Havis Amanda som förses med studentmössa på valborgsmässoafton, är att någon ska trilla i vattnet från kajen vid Salutorget intill.

Dagen efter valborgsmässoafton, på första maj, fortsätter de bråda tiderna för polisen då förfriskade majfirare samlas i parker. De politiska majtågen kräver också polisövervakning. De senaste åren har polisen hållit ett extra öga på anarkisternas majtåg. För ett par år sedan fick polisen kritik för att man misstog sig och konfiskerade och förstörde Vänsterförbundets flaggstänger som polisen felaktigt bedömde skulle användas som slagträn.

Ett nytt element är självutnämnda medborgargarden som högerextrema Soldiers of Odin.

– Alla som vill ordna majtåg kan söka om tillstånd i förväg. Men polisen behöver ingen assistans av utomstående. Vi klarar bra att övervaka lag och ordning på egen hand, säger Seppo Kujala.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning