Brad Pitts största utmaning – att kommunicera

Brad Pitt har gjort många svåra filmroller under sin karriär. Men frågan är om inte Ad astra innehöll en av de tuffaste utmaningarna. I filmen är Pitt i princip ensam i varje scen. Bild: Arthur Mola

Rymdeposet Ad astra, som går upp på bio på fredag, är på många sätt den svåraste film som Brad Pitt har gjort. Men utmaningarna var inte så mycket fysiska som psykiska.

– Filmen handlar om en person som inte kan kommunicera med andra. Men hur visar man det när han är ensam i princip i varenda scen, säger Brad Pitt.

Filmteamet försökte lösa problemet med hjälp av ljud och röster – men det var ändå svårt att få till det, konstaterar han.

– In i det sista höll vi på med att starta om på nytt, med att rekonstruera filmen.

Fadern försvann i rymden

Ad astra, som regisserats av James Gray och producerats av Pitts bolag Plan B, är ett scifi-drama om en man som har skickas ut i rymden för att hitta sin far som försvann flera decennier tidigare. Brad Pitt är med i varenda scen och är oftast ensam i bild.

– Det här är en film jag inte kunde ha gjort när jag var yngre. Och jag undrar hur den unga publiken kommer att ta emot den. Är man ung har man ännu antagligen inga mentala sår, man har inte upplevt djup sorg. Men det är inte mitt bekymmer. Jag vet att om filmen talar till mig så talar den åtminstone till någon annan person.

Eftersom filmen handlar om en man som söker sin far kommer vi in på Pitts egen bakgrund.

– Mina föräldrar var av nybyggarsläkt. Vi barn lärde oss ödmjukhet, vi lärde oss att inte klaga om vi bröt benet eller skrapade upp armen. Man tog tag i det, man gick vidare utan att fundera över det.

– Det finns ett visst värde i att vara stoisk, att inte visa vekhet, att vara stark, att få saker och ting gjorda. Å andra sidan, om du inte tar tag i dina känslor, så förnekar du en del av dig själv. Om du ska vara en bra partner och en bra pappa så är utmaningen att vara öppen med det du känner. Var juste mot dig själv, göm ingenting.

"Jag kände ingen"

Vilket är det största äventyr Brad Pitt själv har varit med om? Han funderar lite.

– Att jag flyttade till Los Angeles från the Ozarks. Jag kände ingen, jag hade 325 dollar, inte mer. Och att bli pappa. Det har varit ett riktigt äventyr, ett verkligt test.

Genom Plan B försöker Pitt se till att få de filmer gjorda som de stora bolagen inte vill göra.

– Jag vill berätta historier med kvalitet. Jag växte upp med de stora sjuttiotalsfilmerna, det är där jag sätter ribban. Men det är tufft. Jag befinner mig i en avundsvärd position, men det är ändå svårt. Vi höll på i åratal med att försöka göra Selma, det var först efter framgången med 12 years a slave som vi lyckades få pengar till den.

"Går på instinkt"

Och hur tänker han vad gäller sina egna roller? Brad Pitt har ingen uttänkt strategi.

– Jag går på instinkt. Jag dyker in och hoppas att jag ska landa bra. Ibland går det bra, ibland inte.

– Och jag tänker alltid framåt. Under inspelning börjar jag räkna ner dagarna under den sista veckan. Och sedan är jag färdig.

Brad Pitt är dubbelt bioaktuell just nu, eftersom Once upon a time in Hollywood också visas på biograferna. Det ryktas om en Oscarsnominering för honom. Men Pitt är luttrad vad gäller den här typen av spekulationer.

– Om man gör en roll för att jaga en nominering, då är man färdig. Om man blir nominerad är det kul, och om inte så får man glädjas med dem som har blivit nominerade, säger han.

2019 "Ad astra" och "Once upon a time in Hollywood"

2018 "Deadpool 2"

2017 "War machine"

2016 "Allied"

2015 "The big short" och "By the sea"

2014 "Fury"

2013 "The counselor", "12 years a slave", "World war Z"

Källa: Imdb

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning