Bouanane dök inte upp i rättssalen – offer ville framföra hälsning

Den åtalades advokat, Kaarle Gummerus. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Abderrahman Bouanane, som utförde sommarens knivdåd i Åbo centrum, valde att inte komma till rättssalen när tingsrätten hörde hans offer i bevisningssyfte.– Du misslyckades, hälsade ett av offren till gärningsmannen.

Huvudförhandlingen kring sommarens knivdåd i Åbo centrum fortsatte på måndagen i Åbo fängelse – men gärningsmannen Abderrahman Bouanane var inte på plats. Under måndagen hörde tingsrätten målsägande i bevisningssyfte.

Måndagens förhandling började 20 minuter för sent, och när den väl kom i gång var Bouananes stol tom. Tingsrättens ordförande Tapio Katajamäki konstaterade att svarandens advokat är på plats men att svaranden själv inte syns till.

– Min klient har bett om att han inte skulle behöva vara på plats under dagens och morgondagens förhandlingar, svarade Bouananes försvarsadvokat Kaarle Gummerus.

Åklagarsidan hade ingenting att invända mot arrangemanget och Katajamäki beslöt att Bouananes frånvaro inte var ett hinder för måndagens förhandling. På tisdag måste Bouanane däremot vara på plats i rättssalen.

– På tisdag ska vi höra svaranden i bevisningssyfte, och då får vi se vad som händer, sade Katajamäki.

– Han har en skyldighet att komma hit i morgon klockan nio.

"Du misslyckades"

Under måndagens förhandling berättade sammanlagt sex målsägande om sina upplevelser i samband med knivdåden i augusti. Fem av dem var offer i knivhuggningen och den sjätte var pappa till ett av offren.

Dagens andra målsägande, en kvinna som Bouanane knivhögg på Salutorget i Åbo, ville framföra en hälsning till gärningsmannen.

– Jag tycker synd om dig. Du tror att du är en stor krigare, men du misslyckades, sade kvinnan med darrande röst.

– Som vi ser sitter de verkliga krigarna här i salen i dag.

Kvinnan ville också visa sitt deltagande i den sorg som knivdåden orsakat i offren.

– Den 18 augusti förändrades alla offrens och deras anhörigas liv för alltid. Jag vill framföra mina djupaste kondoleanser till offren och deras anhöriga.

Bekant gärningsman

Två målsägande tyckte att knivdåden rubbat deras trygghetskänsla. En tonårsflicka med syrisk bakgrund berättade att hennes familj bott i Finland i ungefär två och ett halvt år. Bouanane knivhögg flickan när hon var på väg hem från en gitarrlektion.

– Det kändes som att mitt liv tar slut. Såret kändes så hett och gjorde så ont, sade flickan och brast i gråt.

– Människor har flyttat hit från Syrien för att det här är ett tryggt land där det inte finns terrorister. Nu känns det som att det här kan hända igen.

Flickan använde Bouananes förnamn när hon talade om honom. Hon kände igen honom när han knivhögg henne eftersom de gått på samma språkkurs.

Dessutom hade en bekant till Bouanane bott i samma hus som flickans familj, men efter knivdådet flyttade familjen till en annan adress.

Försvunnet nyckelvittne

Också Bouananes sista offer, en kvinna som han drog med sig till marken när polisen sköt honom i benet, tyckte att knivdåden orsakat en känsla av otrygghet.

– Jag minns att jag tänkte att vilken vacker, ljuvlig och trygg stad Åbo är, berättade kvinnan om stunderna innan knivhuggningen.

När polisen kom till kvinnans undsättning hade Bouanane tagit ett grepp om hennes hår och fört kniven till hennes strupe. Kvinnan berättade att hon haft ett halsband med stora träpärlor och antog att de kan ha stoppat kniven. Dessutom höll hon fast i knivbladet med sin hand.

Kvinnans minnesbilder av händelserna var vaga men efter att polisen skjutit Bouanane i benet hade också hon fallit till marken.

– Jag frågade polisen om jag kommer att dö, men fick inget svar, sade hon.

Tingsrätten har nu hört alla målsägande, och efter att den hört Bouanane går huvudförhandlingen vidare till nästa veckas vittnesförhör. Helsingin Sanomat rapporterade ändå på måndagen att ett nyckelvittne hunnit lämna Finland, och att det är oklart om han kan höras i rätten. Enligt HS är mannen som skulle vittna Bouananes barndomsvän, och de bodde tillsammans i Finland.

Knivarna som Bouanane använde i sin attack härstammade från en lägenhet i S:t Karins, där båda männen övernattade före knivdåden. Det försvunna vittnet misstänktes till en början för delaktighet i brotten men efter att polisen förhört honom skingrades misstankarna.

Artikeln har uppdaterats kl. 13.55 och 19.21.

Fakta

Terrorrättegången fortsätter i Åbo

Huvudförhandlingen kring sommarens knivdåd i Åbo gick på måndagen in på sin andra vecka. På måndagen hörde tingsrätten målsägande i bevisningssyfte.

På tisdag ska tingsrätten höra svarande Abderrahman Bouanane. Också onsdagen är vikt för samma ändamål, men det är möjligt att rätten inte alls behöver sammanträda på onsdag om alla parter hinner höra Bouanane redan på tisdag.

Nästa vecka är vikt för vittnesförhör. Enligt processplanen börjar vittnesförhören på måndag och slutar på torsdag.

Huvudförhandlingen avslutas med slutpläderingar den 15 maj.