Bottennapp för Mäkäräinen – "nöjd med skidåkningen"

Laura Toivanen gjorde bra ifrån sig i Anterselva. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Laura Toivanen lyckades bäst av finländarna i världscupsprinten i Anterselva.– Jag är mycket nöjd, säger Toivanen efter säsongens första poäng i världscupen.

Finlands toppduo Kaisa Mäkäräinen och Mari Laukkanen hade en dålig dag i Anterselva – världscupettan Mäkäräinen stod för säsongens sämsta insats och Laukkanens tävling slutade i en katastrof.

Mäkäräinen bommade två gånger i det liggande skyttet och som om det inte var tillräckligt bommade hon ytterligare en gång i det stående skyttet. Med tre straffrundor hade hon inte en chans till en tätplacering, utan slutade på 26:e plats.

Det var hennes överlägset sämsta placering i år. Det var också första gången i vinter som hon bommade tre gånger i ett sprintlopp.

– Jag försöker att inte vara alltför besviken, säger Mäkäräinen.

– Jag är relativt nöjd med skidåkningen. Vi är på hög höjd och den här banprofilen har aldrig passat mig. Det finns inga långa eller branta uppförsbackar.

Mäkäräinen var sjunde snabbast i skidspåret, tjugo sekunder långsammare än vitryskan Darja Domratjeva. Hon leder fortfarande den totala världscupen och i slutet av säsongen räknas de två sämsta resultaten bort.

– Vanligtvis har jag kunnat bättra på skyttet mot slutet av veckan. I jaktstarten och masstarten kommer man inte med lika hög fart till skyttevallarna, så det underlättar lite.

Mari Laukkanen återvände till tävling efter att ha stått över världscupen i Ruhpolding. Men hon misslyckades totalt, skyttet var både långsamt och dåligt och hon förlorade med 50 sekunder till Domratjeva i spåret.

– Vilket genrep för OS, säger hon i Yles tv-intervju.

– 40 sekunder och två bommar på båda skyttevallarna och en total genomklappning under sista varvet.

Laukkanen slutade 77:a och får därmed inte starta i morgondagens jaktstart eller söndagens masstart. Däremot får Laura Toivanen delta i jaktstarten, efter att ha tagit sina första poäng i världscupen. Hon var 33:a efter att ha bommat en gång.

– Det var en bra dag. Det ser ut som att min form börjar komma fram. Det känns mycket bra att lyckas här, där jag ofta tränat, säger Toivanen.

Toivanen har varit sjuk i flera omgångar under vintern och inte uppnått sin egna nivå. Nu ser det bättre ut. Hon var i synnerhet effektiv i skyttet – elfte snabbast av alla i skyttet.

– Jag startade försiktigt, för jag visste att den höga höjden är farlig. Det liggande skyttet var säkert men det första stående skottet var lite hafsigt. Utan den bommen hade jag varit riktigt högt i resultatlistan. Men onödigt att spekulera. jag är mycket nöjd så här.

Norges Tirill Eckhoff sköt för första gången prickfritt i vinter och tog karriärens femte seger. Tvåan Laura Dahlmeier, Tyskland, och trean Veronika Vitkova, Tjeckien, klarade sig också utan straffrundor.

ANTHOLZ-ANTERSELVA, Italien

Världscupen

damer, 7,5 km, sprint

1) Tiril Eckhoff, Norge, 21.05,3 (0), 2) Laura Dahlmeier, Tyskland, +12,0 (0), 3) Veronika Vitkova, Tjeckien, +20,6 (0), 4) Darja Domratjeva, Vitryssland, +23,0 (1), 5) Anais Bescond, Frankrike, +26,6 (0), 6) Jekaterina Jurlova-Percht, Ryssland, +39,4 (0), 7) Dorothea Wierer, Italien, +40,0 (1), 8) Elisa Gasparin, Schweiz, +52,6 (0), 9) Franziska Hildebrand, Tyskland, +54,2 (0), 10) Denise Herrmann, Tyskland, +56,2 (2)... 26) Kaisa Mäkäräinen + 1.33,1 (3)..., 33) Laura Toivanen +1.44,4 (1)..., 77) Mari Laukkanen +2.56,3 (4)

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03