Bottas gjorde allt rätt på lyckobana

Valtteri Bottas var kung i Österrike. Bild: Leonhard Foeger/Lehtikuva

Ett svängigt lopp där säkerhetsbilen spelade en stor roll slutade i triumf för finländaren Valtteri Bottas som fick en smakstart på F1-säsongen då han ledde från start till mål i Spielberg.

Bottas var snabbast på tidskörningen och startade längst fram. Stallkamraten, världsmästaren Lewis Hamilton startade från femte rutan, och trots att engelsmannen så småningom tog rygg på finländaren lyckades han denna gång inte överlista Bottas som därmed tog sin åttonde seger i karriären.

– Det var rätt stressigt mot slutet av loppet. Då säkerhetsbilen var inne för sista gången visste jag inte riktigt vad som skulle hända, säger Bottas.

– Men slutresultatet är ju perfekt. Bättre inledning än så här kunde jag inte ha fått.

En säsong som ursprungligen skulle köra i gång i Melbourne i mars började på grund av coronaviruspandemin i juli i stället.

– Visst hade vi en del att jobba på med bilen men att vi båda kommer i mål och är med i segerstriden är ett tecken på att vi är starka också i år, säger Bottas.

Hamilton tilldelades ett tidsstraff på fem sekunder efter att han kolliderat med Alexander Albon och det betydde att världsmästaren missade pallen och slutade fyra.

– Att ha Hamilton i bakhasorna är alltid jobbigt. Han är så bra att du inte har råd med ett endaste litet misstag. Nu lyckades jag hålla huvudet kallt.

Charles Leclerc var tvåa före Lando Norris.

– Det var en positiv överraskning för oss. Vi hade lite flyt ute på banan och andra plats känns nästan som en seger, säger Leclerc.

Minst lika nöjd var Norris som körde in en tredjeplats för McLaren efter att ha slutat fyra i kvalet.

– Jag är mållös. Det var ett par sekvenser där jag trodde att jag hade strulat till det lite. Men jag lyckades ta mig förbi Perez (Sergio) och hamna uppe på podiet. Jag är så glad och stolt över teamet, säger Norris.

Kimi Räikkönen hade ingenting i tätstriden att göra och hans tävling tog slut i förtid då hans högra framdäck lossande.

– Vad i h------e händer, undrade en bister Räikkönen via stallradion.

Räikkönen hade precis varit inne för däckbyte och sannolikt hade någon av mekanikerna slarvat lite med höger framdäck.

Endast elva bilar kom i mål. På grund av det rådande läget i världen har det varit ont om testtillfällen och då ökar risken för tekniska problem.

Säsongens andra GP körs nästa helg, också då i Spielberg.

Bottas har vunnit två gånger just här och på söndagen är siktet inställt på triumf nummer tre.

Efter Österrike körs en tävling i Ungern innan VM-serien tar sikte på Silverstone i England.

Målsättningen är att genomföra mellan femton och arton tävlingar denna säsong.

Formel 1, deltävling 1:

1) Valtteri Bottas, Finland, Mercedes, 1.30.55,739, 2) Charles Leclerc, Monaco, Ferrari, +2,700, 3) Lando Norris, Storbritannien, McLaren, +5,491, 4) Lewis Hamilton, Storbritannien, Mercedes, +5,689, 5) Carlos Sainz, Spanien, McLaren, +8,903, 6) Sergio Perez, Mexiko, Racing Point, +15,092, 7) Pierre Gasly, Frankrike, AlphaTauri, +16,682, 8) Esteban Ocon, Frankrike, Renault, +17,456, 9) Antonio Giovinazzi, Italien, Alfa Romeo, +21,146, 10) Sebastian Vettel, Tyskland, Ferrari, +24,545.

Kimi Räikkönen avbröt.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning