Bottas tystade kritikerna: "Kiss my ass"

Valtteri Bottas var lycklig över segern. Bild: Lehtikuva/William West

Valtteri Bottas höll för trycket i F1-premiären.

Don't crack under pressure. Det var en slogan som en före detta sponsor använde i sin reklam.

Och Valtteri Bottas knäcktes inte i årets första lopp. Pressen är tung för finländaren. Han vet att han måste förbättra sig rejält jämfört med förra året får att få ett nytt kontrakt med Mercedes.

Tack vare en perfekt start slog han femfaldige världsmästaren Lewis Hamilton i kapplöpningen ner mot första kurvan. Under de 58 varven körde Bottas sitt eget lopp. Man skulle kanske till och med säga att han utklassade alla. Hamilton var inte mindre än drygt 20 sekunder efter i mål. 20,886 sekunder för att vara exakt.

– Det här var det bästa lopp jag kört under hela min karriär. Jag vet inte vad jag skall säga, var hans svar på första frågan i segerintervjun. Samtidigt såg han lite frånvarande ut.

Svarade kritikerna

Bottas visste däremot vad han skulle säga direkt efter att ha kört i mål och var på väg tillbaka till depån. Först sade någon på kommandobryggan att det här var revansch för säsongen 2018. Det blev ju ingen seger.

– Absolut, svarade han i stallradion.

Och ett par sekunder kom en kommentar till. Riktad till alla dem som hade kritiserat honom.

– Till alla som det angår. Kiss my ass.

När han lugnat ner sig blev han lite mer talför. Han berättade att loppet gått enligt plan.

– Vad har hänt? Jag måste nypa mig själv. Perfekt start och jag hade allt under kontroll. Jag njöt av varje sekund och skulle helst av allt köra ett lopp till, säger han.

– Efter starten ville jag direkt köra fort för att för säkerhets skull dra ifrån Lewis så mycket som möjligt.

Inga risker

Det blev full pott för Bottas. Seger och en extra poäng för snabbaste varv. Hade den bonusen funnits förra året hade det betytt att han blivit trea i VM i stället för femma.

Efter 51 varv var avståndet till tvåan Hamilton nästan 26 sekunder. Bottas frågade hur man skulle fortsätta och om han kunde komma in och byta till nya däck.

- Nej. Stanna kvar ute. Vi riskerar inget, blev ordern.

Snabbaste varvet

Max Verstappen hade kört loppets snabbaste varv. Med två varv kvar slog Bottas till med ett ännu snabbare.

– Jag var snabb och jag ville verkligen försöka. Det är alltid en risk med slitna däck, men det var värt det.

Stallchefen Toto Wolff sade före loppet att det inte är värt att riskera segern eller andra platsen för den poängen. Bottas ville ändå försöka.

– Som vi såg var det ingen som lydde mig, säger Wolff.

– Valtteri körde ett otroligt bra lopp och var helt överlägsen. Jag gläder mig verkligen för honom för han hade det verkligen svårt de sex sista månaderna förra året.

Den första att gratulera var Hamilton, men som vanligt såg han inte helt lycklig ut. Engelsmannen är en tjurskalle i positiv mening och att bli tvåa är detsamma som att vara den första förloraren. Och det var fjärde gången i rad som han bara blev tvåa i Albert Park. Trots att han lika många gånger varit snabbast i kvalet och fått pole position.

– Valtteri körde ett otroligt bra lopp och förtjänade segern. Kändes frustrerande när man startar från första rutan men förlorar starten, säger han.

Stallorder i Ferrari

Toto Wolff gav ingen teamorder. Det gjorde man däremot hos Ferrari. Nykomlingen i teamet Charles Leclerc var snabbare är Sebastian Vettel men fick inte köra om.

– Det stämmer, erkänner tysken.

– Jag fick verkligen ta i och visste att Charles var snabbare. Under normala omständigheter hade han kört om och jag hade inte kunnat stoppa honom för mina däck var slut och jag hade inget grepp. Och det var anledningen till att Max så enkelt kom förbi.

Räikkönen åtta

Kimi Räikkönen blev åtta i sitt första lopp för sitt nya team Alfa Romeo. Han hade lite problem och tvingades besöka depån tidigare än planerat.

– Bilen var bra men jag hade ett litet problem. När jag rev av ett visir fastnade det i bakbromsarna och de blev för varma. Var tvungen att komma in tidigare än planerat och plocka bort det. Sedan fastnade jag bakom långsammare och då är det inte mycket man kan göra. Med de nya tekniska reglerna verkar det vara enklare att komma ifatt bilen framför, men inte att köra om.

Rekordpoäng

Pannor med djupa veck och bistra minner hos Scuderia. Tvärtom hos Mercedes. Inte bara för dubbelsegern utan också personligt för Bottas. Han är nämligen den första föraren någonsin som fått så många poäng i ett enda lopp. 26. 25 för segern och en för snabbaste varvet och Bottas leder VM-tabellen före Hamilton som har 18. Nästa lopp körs i Bahrain den 31/3.

– Jag tror att Ferrari gjorde ett misstag i dag men man får aldrig räkna bort dem. Nu blir det rock'n' roll, tippar Toto Wolff.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning