Bottas tvåa efter stor dramatik i Shanghai – offerlammet Räikkönen på pallen

Valtteri Bottas stod för ett mer eller mindre perfekt lopp. Han hade ingenting att sätta emot Daniel Ricciardo i kampen om segern. Bild: Lehtikuva/Greg Baker

Den andra halvan av F1-loppet i Kina blev minst sagt intensiv. Red Bull-föraren Daniel Ricciardo och en tidigare åsidosatt Kimi Räikkönen blev de stora vinnarna då det hettade till på allvar. – Jag verkar inte vinna tråkiga race, sade Ricciardo efter segern.

En oväntad säkerhetsbil och en alltför aggressiv Max Verstappen bäddade för en högintressant avslutning på Shanghais GP.

Med halva loppet avklarat låg Valtteri Bottas bäst till för att knipa segern. Bottas – som startade som trea – körde förbi Kimi Räikkönen i starten och tog över ledningen av Sebastian Vettel efter att Mercedes slagit Ferrari i depån.

Men med tjugo varv kvar förändrades allt.

Toro Rosso-bilarna kolliderade och säkerhetsbilen körde ut på banan. Red Bull passade på att byta till nya, mjuka däck och fick plötsligt slagläge. Det blev avgörande för tävlingen och Daniel Ricciardo tog en väldigt överraskande seger.

– Jag verkar inte vinna tråkiga race. Det här var väldigt överraskande och hektiskt. Stallet reagerade snabbt och gjorde ett vinnande drag, sade en överlycklig Ricciardo i intervjun på prispallen.

Bottas hade sämre däck och hade ingen chans att utmana Ricciardo om segern. Andraplatsen får ses som en maximal utdelning för Mercedes finländska förare. Bottas säger att stallet hade otroligt dålig tur med säkerhetsbilen.

– Det här är en besvikelse, sade Bottas efter loppet.

Verstappen igen i stormens öga

Samtidigt som Ricciardo svepte förbi bil efter bil ställde en alltför aggressiv Max Verstappen till det. Nederländaren körde in i Sebastian Vettel, som låg tvåa. Lewis Hamilton fick också väja för att klara sig helskinnad. Räikkönen utnyttjade kalabaliken till max och körde upp sig från sexa till trea.

Räikkönen andades Bottas i nacken i slutet av tävlingen, men fick nöja sig med tredjeplatsen.

– Jag är nöjd med placeringen, för det såg ut som om jag inte skulle få ut någonting av racet, säger Räikkönen.

Ferrari försökte offra Räikkönen

Inledningsvis talade ingenting för att Räikkönen skulle ta en topplacering.

Räikkönen startade från den andra rutan och fick en bättre start än Vettel, som kvalade in som etta. Vettel täckte för stallkamratens körlinje för att behålla förstaplatsen, vilket försatte Räikkönen i en knepig sits. Finländaren fick ge sig mot både Bottas och Max Verstappen och låg fyra efter det första varvet.

Senare utnyttjades Räikkönen för att öka Vettels chanser att slåss om segern. Efter att Vettel tappat förstaplatsen i samband med sitt depåstopp, fick Räikkönen lov att stanna ute på banan i en halv evighet med slitna däck. Det för att bromsa upp ledaren Bottas framfart.

Men det löste sig till slut. Den här gången hade Räikkönen marginalerna på sin sida och slog stallkamraten Sebastian Vettel för första gången för säsongen.

Resultatet i Shanghai bäddar för en spännande fortsättning på säsongen. Lewis Hamilton slutade fyra medan totalledaren Sebastian Vettel bara blev åtta. F1-cirkusen fortsätter i Azerbajdzjan om två veckor.

1. Daniel Ricciardo, Red Bull

2. Valtteri Bottas, Mercedes

3. Kimi Räikkönen, Ferrari

4. Lewis Hamilton, Mercedes

5. Max Verstappen, Red Bull

6. Nico Hülkenberg, Renault

7. Fernando Alonso, McLaren

8. Sebastian Vettel, Ferrari

9. Carlos Sainz, Renault

10. Kevin Magnussen, Haas

11. Esteban Ocon, Force India

12. Sergio Perez, Force India

13. Stoffel Vandoorne, McLaren

14. Lance Stroll, Williams

15. Sergej Sirotkin, Williams

16. Marcus Ericsson, Sauber

17. Romain Grosjean, Haas

18. Pierre Gasly, Toro Rosso

19. Charles Leclerc, Sauber

Brendon Hartley, Toro Rosso, DNF

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning