Bottas snabbast i kvalen

Valtteri Bottas tog säsongens och karriärens tredje poleposition på lördagen. Bild: AFP-Lehtikuva / Nelson Almeida

Valtteri Bottas erövrade den främsta startrutan, då F1-säsongens nästsista tidskval kördes på Interlagosbanan i Brasilien.

Bottas slog den andraplacerade Sebastian Vettel med enbart 0,044 sekunder. Kimi Räikkönen startar från tredje plats före Red Bull piloterna Max Verstappen och Daniel Ricciardo.

– Det här är en fin känsla. Jag lyckades få ihop ett fint varv och det var hela tiden väldigt jämnt mellan mig och Sebastian (Vettel), säger Bottas i tv-sändningen efter tidskvalen.

Morgondagens GP blir den tredje gången som Bottas får starta ett lopp från den främsta rutan. Det är enbart femton poäng som skiljer Vettel och Bottas i kampen om andra plats i helhetspoängen. På söndagen har Bottas en ypperlig chans att skära ner på Vettels ledning.

– Det här är ingen lätt bana att köra om någon på och därför kommer undvikandet av egna misstag att vara avgörande i morgon. Starten är också alltid spännande och det kommer att bli en lång tävling, säger Bottas.

Hamilton tvingades avbryta efter eget misstag

Den redan säkra världsmästaren Lewis Hamiltons tidskval räckte enbart ett antal minuter innan han förlorade kontrollen över sin Mercedes och körde in i skyddsbarriären. Därmed startar Hamilton morgondagens GP längst bak.

– Det är svårt att beskriva. Allt hände väldigt fort och det är som det är, säger Hamilton.

Brasiliens GP startar i morgon klockan 18.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning