Bottas sitter löst

Bild: Loic Venance

Det kom inte som någon större överraskning att Mercedes förlängde kontraktet med Valtteri Bottas.

Men varför fick han bara ett års förlängning?

Bottas själv säger att det är ett bevis på att han förtjänat förtroendet.

-Jag känner mig ärad och stolt att få fortsätta med Mercedes.

Men hur skall man tolka att det bara gäller för 2018? Vill Mercedes inte binda sig utan lämna möjligheten att sondera terrängen inför säsongen 2019?

Har teamet förtroende för finländaren?

Stalllchefen Toto Wolff har tidigare sagt att många förare kommer att finnas på marknaden 2019.

Med ett undantag. Sebastian Vettel. Bland andra Daniel Ricciardos och Max Verstappens kontrakt med Red Bull går ut. Fernando Alonso kan också lämna McLaren. Kanske vill man ha spanjoren även om Lewis Hamilton inte skulle samtycka.

Insiders tror att när det gäller en eventuell ny förare kan det bli en maktkamp mellan Wolff och Mercedes motorsportschef Niki Lauda. Österrikaren är smått övertygad om att Hamilton-Verstappen är lika med att friden i teamet försvinner och att det blir interna strid mellan de två. Bägge är stora egoister.

I Monza för två veckor sedan berömde Wolff holländaren och sa att det är föraren för framtiden och man måste hålla ett öga på honom.

Verstappen skulle knappast säga nej till att byta stall. Skulle det inte fungera med holländaren har Mercedes två val till. Sina bägge juniorer Pascal Wehrlein, som i år kör Sauber, och Force India föraren Esteban Ocon. Stallet kör också med den tyska motorn.

Bottas har vunnit två lopp och stått på pallen nio gånger i år.

Konstigt att det inte räcker för att få ett kontrakt för två år. Kanske har jag fel men mitt intryck är att om antingen Ricciardo eller Verstappen vill köra för Mercedes så kommer Wolff att byta ut Bottas.

Skulle det gå så behöver ottas dock inte bekymra sig om framtiden. Han är enligt många en förare som kan vinna VM-titeln om han får rätt bil och skulle Mercedes välja en annan förare för 2019 är jag övertygad om att många team kommer att försöka få hans underskrift på ett kontrakt.

Fredrik af Petersens Formel 1-expert

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning