Bottas på pallen i Barcelona – motorproblem stoppade Räikkönen

Valtteri Bottas tappade i starten – men klarade av att knipa andraplatsen. Bild: Lehtikuva/AFP/Lluis Gene

Spaniens GP blev en fest för Mercedes, som kommit i gång efter en trög säsongsinledning. Lewis Hamilton var i en klass för sig och drygade ut VM-ledningen. – För första gången den här säsongen kände jag mig ett med bilen, sade Hamilton efter segern.

Lewis Hamilton dominerade F1-loppet i Spanien från början till slut. Tävlingen var överlag rätt odramatisk – men det small till ordentligt i starten.

Romain Grosjean ställde till det för sig själv och andra genom att snurra och krascha in i ett antal bilar. På grund av missen tvingades Grosjean, Pierre Gasly och Nico Hülkenberg att avbryta.

Efter att säkerhetsbilen lämnat banan stack Hamilton i väg som en oljad blixt. Britten var ohotad och tog en högst komfortabel seger – den andra på raken. Mercedes hade den överlägset bästa bilen i Spanien och Hamilton utstrålade självförtroende efter målgången.

– Jag hade inte kunnat göra det här utan teamet. Nu ska vi fortsätta pressa på, sade Hamilton i F1:s segerintervju.

Hamilton leder nu VM-serien med 17 poäng ner till Sebastian Vettel.

Räikkönen avbröt

För Ferraris del blev dagen en missräkning. Kimi Räikkönens tävling tog slut efter bara 25 varv. Finländarens bil tappade plötsligt all effekt och loppet var kört.

– Jag har lite problem, sade Räikkönen kortfattat i Ferraris radio innan han tvingades avbryta.

Ferrari sjabblade också bort Sebastian Vettels pallplats genom en taktisk missräkning. Vettel körde om Valtteri Bottas i starten och låg tvåa då han gjorde ett andra depåstopp med 20 varv kvar. Det ledde till att han tappade två placeringar och Bottas steg tillbaka till tvåa.

Bottas gjorde bara ett depåstopp och fick kämpa med slitna däck under loppets slutskede. Red Bulls Max Verstappen jagade – men var aldrig nära att hota Bottas, som slutade tvåa.

– Jag ville fajtas om segern, men det här var ett fantastiskt race för teamet. Om vi fortsätter så här kommer också jag att börja vinna, sade Bottas som fortfarande inte vunnit i år.

Verstappen ställde för övrigt till det för sig själv – igen. Han körde in i Lance Strolls bakdäck och söndrade sin framvinge. Nederländaren hade tur som klarade sig utan ett extra depåstopp och kirrade tredjeplatsen.

–  Vi hade tur med att Räikkönen avbröt. Framvingen ser inte så snygg ut, men den fungerade, sade Verstappen.

Bottas är ny trea i sammandraget efter att ha gått om Räikkönen. Bottas ligger 20 poäng efter Vettel och har tio poäng ner till sin finländska kollega.

F1-säsongen fortsätter om två veckor med en klassiker: Monacos Grand Prix.

F1-resultat i Barcelona

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Valtteri Bottas, Mercedes

3. Max Verstappen, Red Bull

4. Sebastian Vettel, Ferrari

5. Daniel Ricciardo, Red Bull

6. Kevin Magnussen, Haas

7. Carlos Sainz junior, Renault

8. Fernando Alonso, McLaren

9. Sergio Perez, Force India

10. Charles Leclerc, Sauber

– -------------

Kimi Räikkönen, Ferrari avbröt

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46