Bottas nära pole position – "Oväntat"

Valtteri Bottas startar i den första raden i söndagens GP-premiär. Bild: Lehtikuva/Glenn Nicholls

Efter de två testerna i Barcelona utropades Ferrari till vintervärldsmästare. Efter kvalet för säsongen första lopp i Melbourne blev Scuderia brutalt nerslängd från tronen.

Som så många gånger förr visar teamen inte allt under testerna. Man sparar alltid något för att överraska konkurrenterna. Och det har Mercedes gjort och det rejält.

Lewis Hamilton tog pole position före Valtteri Bottas. Sebastian Vettel är trea på gridden. Kanske inte en överraskning men tidsskillnaden: Vettel var otroliga 0,704 sekunder långsammare än regerande mästaren.

Skillnaden mellan de två stallkamraterna var bara 0,112. Bottas hade dessutom kört det snabbaste varvet någonsin på banan och var på väg att få sin första pole position sedan Sotji förra året.

- Jag njöt verkligen av den första snabba rundan i tredje kvalet. Tyvärr var det andra försöket inte lika bra för att kunna slå Lewis. Första delen av banan körde jag inte tillräckligt bra. Kanske hade jag inte värmt upp däcken tillräckligt mycket, säger han.

Behöver goda resultat

Hamilton slog lite senare till med ett ännu snabbare. Det viktigaste för Bottas var dock att han fick en bra start på säsongen för han har vet ju vad det handlar om. Ett nytt kontrakt med Mercedes.

– Jag måste medge att det kom helt oväntat att vi skulle ta första raden, säger Bottas.

– Kan inte vara annat än helt nöjd för sedan första träningen har vi hela tiden gjort framsteg.

Bottas vet mer än väl vad han måste göra den här säsongen. Förbättra sig och det rejält. Ett krav som kommer från teamchefen Toto Wolff. 2018 blev det en femte plats i VM-tabellen. 2019 måste finländaren sluta mycket högre upp.

För Lewis Hamilton kom det stora gapet mellan honom och Sebastian Vettel som en riktig överraskning. Vad har Mercedes gjort så att man helt plötsligt är så mycket snabbare?

– Alla trodde ju att de skulle slå oss och det fanns absolut inget som pekade på att det skulle bli tvärtom, säger Hamilton.

– Vi har inte ändrat något men vi förstår bilen och hur den reagerar på inställningar bättre.

Vettel överraskad

Sebastian Vettel och hans ingenjörer såg rådvilla ut efter kvalet. Tredje platsen på gridden var ett bakslag och 0,704 sekunder är ljusår i en sport där en tusendel kan vara skillnaden mellan seger och andra platsen.

– Att gapet mellan oss är så stort kom verkligen som en överaskning, förklarar tysken.

– Bilen kändes inte lika bra här som under de två testerna och man har ju inte så mycket tid på sig att prova olika saker under en tävlingshelg. Så nu är Mercedes den stora favoriten. Men kval är en sak och lopp något helt annat. Vi skall köra 58 varv, så jag koncentrerar mig nu på den uppgiften och inte på skillnaden i kvalet. Förra året förlorade jag också i kvalet men vann loppet.

Vettel inledde säsongen 2018 med en seger i Melbourne och har vunnit Australiens GP tre gånger. Hamilton har två segrar.

Räikkönen nia

Charles Leclerc, som är Kimi Räikkönens efterträdare hos Scuderia, startar som femma. Räikkönen står i nionde rutan.

– Fick inte ihop ett bra varv, säger han självkritiskt.

– Men så dåligt var det inte.

Bra varv? Det var inte ofta som en Alfa Romeo, före detta Sauber, förra året fick vara med i tredje kvalet. Första intrycket är att Räikkönen har fått ny motivation. Stallkamraten Antonio Giovinazzi blev utslagen i andra och startar som 14:e.

– Vi har lärt oss mycket och det finns mycket potential i både bilen och teamet, säger Räikkönen.

1) Lewis Hamilton, Storbritannien, Mercedes, 1.20,486, 2) Valtteri Bottas, Finland, Mercedes, 1.20,598, 3) Sebastian Vettel, Tyskland, Ferrari, 1.21,190, 4) Max Verstappen, Nederländerna, Red Bull, 1.21,320, 5) Charles Leclerc, Monaco, Sauber, 1.21,442, 6) Romain Grosjean, Frankrike, Haas, 1.21,826, 7) Kevin Magnussen, Danmark, Haas, 1.22,099, 8) Lando Norris, Storbritannien, McLaren, 1.22,304, 9) Kimi Räikkönen, Finland, Ferrari, 1.22,314, 10) Sergio Perez, Mexiko, Force India, 1.22,781.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning