Bottas kraschade våldsamt – Räikkönen kvaltvåa

Kimi Räikkönen var nöjd över Ferraris kvalinsats. Bild: Lluis Gene/Lehtikuva

Valtteri Bottas fick en mardrömsstart på F1-säsongen. Mercedesföraren stod för en miss och kraschade då kvalet i Melbourne skulle avgöras. Kimi Räikkönen stod för ett suveränt kval och startar som tvåa på söndag.

Valtteri Bottas har ett ettårigt kontrakt med Mercedes och måste imponera för att få fortsatt förtroende i toppstallet. Säsongen kunde inte ha börjat sämre för det finländska hoppet.

Q3 hade knappt börjat innan tävlingsarrangörerna tvingades ta fram den röda flaggan. Bottas satsade hårt i den andra kurvan, tappade greppet och kraschade in i barriären.

Bilen förstördes i kraschen – men Bottas klarade sig helskinnad.

– Allt är bra med mig, sade Bottas i teamradion.

Stallchefen Toto Wolff visade direkt vad han tyckte om finländarens insats genom att muttra, rynka på pannan och slå näven i bordet. Bottas tidigare bottennotering i ett kval med Mercedes var nionde plats. Nu får stallets mekaniker slita för att hinna lappa ihop bilen i tid för söndagens race.

Bottas slutade tia i kvalet, men kan flyttas ner beroende på omfattningen av bilens reparationer.

Hamilton överlägsen

Den regerande världsmästaren Lewis Hamilton var snabbast på träning och fortsatte stå för de vassaste tiderna i kvalet. Ingen kunde hota den suveräna britten, som tog pole position i Melbourne för femte året i rad.

Hamilton slog till med en fantomtid på det sista varvet: 1.21,164 och vann med 0,664 sekunders marginal.

– Med resultaten jag haft kunde man tro att det här är normalt, men det är det inte. Kvalet var intensivt och mitt hjärta rusar, sade Mercedesföraren i F1:s intervju direkt efter kvalet.

Räikkönen slog Vettel

Men bakom Hamilton var det tajt. Ferrariföraren Kimi Räikkönen fick en smakstart på säsongen genom att knipa andraplatsen i kvalet och slå stallkamraten Sebastian Vettel med en hundradelssekund.

– Jag tyckte att vi gjorde ett okej jobb. Vi måste vara nöjda, men får fortsätta att jobba hårt, sade Räikkönen.

Sebastian Vettel startar som trea och Red Bulls Max Verstappen som fyra. Vettel var inne på samma linje som Räikkönen. Han sade att bilen kändes bättre än i fredags.

– Det var ändå synd att Lewis var så mycket snabbare, men jag ser fram emot söndagens tävling och det är fint att vi lyckats förbättra bilen.

Daniel Ricciardo kvalade in som femma, men körde för fort vid röd flagg under ett träningspass i fredags. Han flyttas ner tre placeringar för förseelsen och startar som åtta.

1. Lewis Hamilton, Mercedes 1.21,164

2. Kimi Räikkönen, Ferrari +0,664

3. Sebastian Vettel, Ferrari + 0,674

4. Max Verstappen, Red Bull +0,715

– -------

10. Valtteri Bottas, ingen tid.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning