Bottas får starta i pole position

Valtteri Bottas efter kvalet till Austins formel 1-lopp. Bild: Clive Mason/Lehtikuva-AFP

Valtteri Bottas måste vinna formel 1-loppet i Austin, Texas, och helst se stallkamraten Lewis Hamilton hamna långt bak i fältet.

Annars lär årets F1-säsong avgöras redan under söndagen. Och i tidskvalet gjorde den 30-årige finländaren vad han kunde. Bottas var snabbast av alla och får starta loppet i Austin i pole position.

Närmast bakom sig i sin elfte pole position-start har Mercedes-föraren Ferraris Sebastian Vettel och Red Bulls Max Verstappen. De tre var alla inom en tiondels sekund.

Lewis Hamilton var på väg att knipa pole position, men ett misstag på kvalets slutvarv gjorde att britten halkade ner till femte plats i kvalet, och alltså får starta i tredje startled. Om Hamilton tar fyra poäng, det vill säga blir sämst åtta i Texas, har han säkrat årets VM-titel.

Om det inte lyckas har Hamilton ytterligare två lopp på sig att säkra sin sjätte VM-titel. Austins F1-lopp avgörs klockan 21 på söndagskvällen.

Kimi Räikkönen startar från sjuttonde rutan.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning