Bottas får drömchans med jättestallet

Drömmen i uppfyllelse. Valttero Bottas får ratta en Mercedes denna säsong.Bild: Lehtikuva/AFP/Behrouz Mehri

– Jag tävlar i F1 med en bil som möjliggör att jag kan tävla om världsmästerskapet.

Så sade det 19-åriga motorsportlöftet Valtteri Bottas i en intervju sommaren 2009 på frågan om var han ser sig själv om fem år. Tidtabellen höll inte helt, men i går kom bekräftelsen på att det är Bottas som får den lediga förarplatsen hos Mercedes sedan Nico Rosberg meddelat att han avslutar karriären.

Williams är ett anrikt F1-stall, men under de senaste åren har Mercedes varit i en klass för sig i F1. Nu får Bottas för första gången på allvar chansen att tävla om segern. För även om serien genomgår stora förändringar då reglerna för bland annat aerodynamiken ändras, kan man säkert räkna med att Mercedes hör till den absoluta toppen även i år.

– Det här blir min femte säsong i F1. Jag har nått nio pallplaceringar med Williams men ingen seger, så det blir mitt första mål, säger Bottas.

Gillar Hamilton

Samtidigt är Mercedes på sitt sätt den tuffaste tänkbara utmaningen i formel 1. Bottas blir stallkamrat med trefaldiga världsmästaren Lewis Hamilton som är en stentuff tävlingsmänniska. Rosberg och Hamilton var bittra rivaler och det hettade till flera gånger mellan stallkamraterna.

Men Bottas ser möjligheter, inte hot.

– Jag tror vi kommer att vara strongt par med Lewis. Jag respekterar honom verkligen som förare och som person. Han är väldigt snabb så han kommer att vara en bra referens för mig.

– Jag är säker på att vi kommer att stå varandra nära och pusha varandra framåt. Men det viktigaste är att vi kan jobba tillsammans och som team.

I F1 mäts en förare alltid i första hand mot stallkamraten. Förutom att Hamilton har mer rutin och meriter har han också en stark ställning inom stallet, så att rubba honom blir allt annat än lätt.

En som vet hur tungt det kan vara är Heikki Kovalainen som med högt ställda förväntningar blev McLaren-förare 2008, men hamnade helt i skuggan av Hamilton.

Massa fortsätter

Ända sedan Rosberg meddelade att han sätter punkt har det ryktats om att Bottas är Mercedes första val, men att genomföra stallbytet var enklare sagt än gjort. Bottas avtal med Williams var fortfarande i kraft och stallet ville naturligtvis inte släppa iväg sin talang utan vidare. Veterligen tackade Williams nej till Mercedes första bud. Enligt medieuppgifter har Mercedes, som också levererar motorer till Williams, gått med på en betydlig motorrabatt som ersättning för Bottas.

Bottas ersätts i sin tur hos Williams av den brasilianska veteranen Felipe Massa. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00