Botswana tillåter elefantjakt igen – beslutet väcker ilska

Botswana tillåter jakt på elefanter igen. Bild: Charmaine Noronha/TT-AP

Beskedet om att Botswana ska tillåta jakt på elefanter och andra vilda djur väcker ilska bland många naturvårdare. Men beslutet får också stöd.

Jaktförbudet infördes 2014, men förra året meddelade regeringen att det skulle ses över. Och i onsdags kom beskedet om att jakt på vilt åter ska bli tillåtet. Det förklaras bland annat med den skada som elefanterna orsakar jordbrukarna.

Djurrättsorganisationen Humane Society International kallar det för ett "fasansfullt beslut". Att tillåta jakt är inte bara moraliskt tvivelaktigt utan kommer troligen också troligen skada landets turistindustri, enligt organisationen.

"Vi bönfaller Botswanas regering att tänka om", säger Humane Society International i ett uttalande.

Men naturvårdsorganisationer i Botswana välkomnar att jakten ska tillåtas igen och säger att den kommer att generera stora intäkter för de samhällen där elefanterna finns.

Det finns mellan 135 000 och 160 000 elefanter i landet, enligt experter.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46